Miner okruglih mina – Mere zaštite

preporuka vocnjak

Miner okruglih mina (Leucoptera malifoliella) je moljac koji napada voće: jabuke, kruške, dunje, višnje, trešnje i breskve.

Miner prvenstveno oštećuje listove, a na plodovima voća ne pravi direktnu štetu. Naziv miner potiče od engleske reči mine, što znači rudnik. Larve ovog moljca buše tunele unutar listova.
Ako se desi da ima više mina na jednom listu, može doći do prevremenog opadanja tih listova. Ukoliko se to desi tokom ranije sezone i u većem obimu, voćka će se istrošiti stvarajući nove listove, naglašava savetodavac za zaštitu bilja, dipl. inž. Marko Manojlović.

Na plodovima se zna naći kokona u oblasti oko peteljke i tada oni gube tržišnu vredost. Poznat je i pod latinskim nazivom Leucoptera scitella. Ovaj štetni insekt najčešće ima tri generacije tokom godine. Pored jabuke stradaju kruška, dunja, višnja, trešnja i breskva.

Kako miner izgleda?

Odrastao moljac ima širinu krila krila je 6-8 mm. Miner okruglih mina sa krilima se javlja u periodu od juna do jula. Prednja krila su kopljasta, sivo-bele boje sa trakama koje su tamno i svetlo braon. Zadnja krila su svetlo siva i resasta. Telo je dugačko 3 mm, sivo bele boje. Oba pola imaju antene.

Miner prezimljava u stadijumu lutke. Kad počne cvetanje jabuke iz kokona izlaze leptiri, aktivni su danju i brzo kopuliraju. Odmah nakon 2-3 dana ženke počinju da polažu pojedinačna jaja na naličju lista.

Simptomi

Oštećenja koja ova štetočina napravi su veoma karakteristični. Izgledaju kao okrugle smeđe fleke, na licu lišća. Prečnik u završnoj fazi može biti nekoliko santimetara. U okviru mine mogu se uočiti koncentrični krugovi u okviru mine, a to je zapravo izmet larve moljca.

Miner okruglih mina JPG
Miner okruglih mina, foto PIS

Mere zaštite

Prve mere zaštite koje se mogu preduzeti su da se prati prisutnost oštećenja na listovima. To se obavlja vizuelnim pregledima, metodom otresanja i feromonima.

Postoje mesta na kojima je miner je stalno prisutan ispod praga štetnosti. Ali vrlo lako može da dođe do prenamnoženja u toku samo jedne godine, pa je najbolje uvek pratiti brojnost pomoću zamki sa feromonima. Kad se na zamki primeti odrastao leptir, možemo pregledati listove da bismo utvrdili ima li jaja.

Poželjno je posavetovati se sa stručnim licem oko daljih koraka u tretiranju voćnjaka, podseća savetodavac PSSS Manojlović. Prvi tretman se obavlja kad su položena jaja, a drugi u vreme izlaska larvi i njihovog ubušivanja u listove. Od velikog značaja je suzbiti prvu generaciju koja se pojavljuje tokom godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede