Šta su feromoni i kako se koriste u poljoprivredi za zaštitu biljaka?

lovna klopka u vocnjaku jabuke 2
Brojnost štetnih insekata možemo kontrolisati i nehemijskim oblicima borbe. Jedan od načina je korišćenjem feromona.

Feromoni su jedinjenja potpuno neotrovna za toplokrvne organizme.
 
Šta su feromoni i kako se koriste u poljoprivredi u zaštiti biljaka? Više saznajemo od Gorana Varjačića, savetodavca u PSSS.
 

UPOTREBA INSEKATSKIH FEROMONA U ZAŠTITI BILJA 

Kao jedna od najrasprostranjenijih alternativa upotrebi insekticida u zaštiti bilja već dugo vremena u poljoprivredi se koriste feromoni.

Feromoni su materije koje produkuju sami insekti, a mogu imati različitu ulogu u insekatskoj komunikaciji pa tako postoje:
 
– seksualni feromoni (na koje se najčešće i misli kada se o feromonima govori) čija je funkcija da budu seksualni atraktanti, tj. zahvaljujući njima pronalaze se mužjak i ženka pojedinih insekatskih vrsta u vreme parenja;
 
– zatim, tu su feromoni alarma, koje pojedine jedinke ispuštaju kako bi upozorile druge jedinke iste vrste na opasnost (primer su biljne vaši, koje se gregarno nalaze na lišću i grančicama biljaka, i koje u slučaju napada predatora, poput buba-mara, ispuštaju ovaj alarm, dovodeći do toga da se vaši jednostavno razbeže pred opasnošću);
 
– postoje i „trag“-feromoni, koje pojedini insekti ostavljaju za sobom obeležavajući put do izvora hrane koje kasnije mogu slediti drugi pripadnici zajednice (na primer, mravi).

Seksualni feromoni se najčešće koriste u poljoprivredi

U pitanju su materije koje su specifične za svaku vrstu ponaosob, i vrlo retko je moguće da feromon koji produkuje jedna vrsta privlači jedinke druge vrste (što je slučaj samo kod filogenetski izuzetno bliskih vrsta, i to u niskom procentu).
 
Ova osobina iskorišćena je u cilju zaštite useva, tako da se feromoni koriste za zbunjivanje insekata tokom perioda parenja, što dovodi do smanjenja u produkciji sledeće generacije štetne insekatske vrste, sledstveno tome smanjenoj brojnosti i smanjenju šteta na usevima.
 
Feromoni se danas sintetički proizvode i poznat je velik broj feromona različitih vrsta insekata.

Prednosti feromona

Prednosti ovakvog biološkog metoda borbe protiv insekatskih patogena su brojne. Pre svega, u pitanju su jedinjenja potpuno neotrovna za toplokrvne organizme.
 
Takođe, njihova uska specifičnost ostavlja netaknut čitav niz korisnih insekata (polinatora-pčela, bumbara, i superparazita i predatora štetnih insekata), koje bi neselektivni insekticidi uništili zajedno s ciljanim organizmima.
 
Najčešća upotreba feromona jeste u obliku feromonskih klopki, različitih izvedbi, prilagođenih hvatanju pojedinih vrsta insekata.  
 
Primena feromona ide uzlaznom putanjom i sve je više hemijskih kuća koje u svom programu imaju i sredstva na bazi ovih materija. Sem toga, njihova upotreba u organskoj poljoprivredi postaje nezaobilazna.
 
Najbolji rezultati postižu se na manjim površinama, u kombinaciji sa drugim nehemijskim oblicima borbe protiv štetnih insekata.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede