IPARD mera 7, sektor ruralnog turizma – prihvatljive investicije

ipard podsticaji za rurralni

IPARD program generalno funkcioniše po principu povraćaja, investicija se finansira sopstvenim sredstvima, a nakon što se investicija uspešno okonča vrši se povraćaj.

IPARD Mera 7 je namenjena fizičkim licima – nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnicima, privrednim društvima razvrstanim u mikro i mala pravna lica.

Svi podnosioci zahteva za odobravanje IPARD projekta, podseća savetodavac Suzana Rašić, moraju biti:

  • upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG),
  • upisani u RPG pod adekvatnom “šifrom“,
  • nalaziti se u aktivnom statusu u ovom Registru,
  • ispuniti i brojne druge formalne uslove

Prihvatljive investicije i troškovi u okviru Sektora ruralnog turizma:

  • Izgradnja/rekonstrukcija kategorisanih smeštajnih objekata i pratećih objekata. Primeri pratećih objekata: bazeni; velnes objekti; objekti za degustaciju hrane i pića; objekti za održavanje kreativnih i edukativnih radionica; objekti za za prezentaciju prirodnih, istorijskih, kulturnih vrednosti ruralnog područja i drugo;
  • Izgradnja/rekonstrukcija/opremanje postrojenja za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora;
  • Opremanje objekata za obavljanje ugostiteljske delatnosti (kupovina novih mašina; mehanizacije; nameštaja; opreme za sportsku rekreaciju; računovodstvene opreme; IT (hardver/softver); opreme za video nadzor; uređaja za obavljanje ugostiteljske delatnosti kao što su kuhinjski uređaji, TV i audio uređaji, uređaji za vešeraj i dr.);
  • Kupovina novih vozila u svrhu obavljanja ugostiteljske delatnosti i vozila za sport i razonodu (čamac, skuter za vodu, četvorocikl, bicikl i dr.) – maksimalne vrednosti do 30% od ukupnih prihvatljivih troškova investicije.

Rašić dodaje da IPARD program generalno funkcioniše po principu povraćaja. Ovo znači da se investicija finansira sopstvenim sredstvima, pa tek nakon se investicija uspešno okonča onda se vrši povraćaj.

Postoji i mogućnost dobijanja do 50% odobrenog podsticaja avansno – dakle u momentu pre početka realizacije investicije. Međutim, za dobijanje ovog avansa neophodno je obezbediti bankarsku garanciju u visini od 110% zahtevanog iznosa avansne isplate i uputiti zahtev. Avans mnogima barem delom može rešiti potencijalni problem finansiranja investicije, zaključuje savetodavac PSSS Rašić.

Povezano: Zatravljivanje u voćnjacima podstiče i IPARD 3 program

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede