U Slovačkoj direktne subvencije od 0,23 evra za svaki kilogram gajenog grožđa 

u Slovackoj

U Slovačkoj se najčešće piju domaća vina. Godišnja proizvodnja vina u porodičnim vinarijama je do 40.000 litara.

Gost ovogodišnjeg Internacionalnog banatskog festivala vina koji je održan u aprilu u Zrenjaninu bio je prof. Branislav Dudić, predavač na državnom univerzitetu Fakulteta za menadžment u Bratislavi. On je ovom prilikom zastupao pet slovačkih vinarija i u sklopu organizovanih predavanja govorio o vinarstvu u Slovačkoj.

u Slovackoj 1 e1653243024414
prof. Branislav Dudić

Mladi vinari u Slovačkoj uvode nove trendove

Slovaci su veliki ljubitelji vina i tradicionalno vole da piju domaća vina. Vinari su organizovani u asocijaciju koja je do nedavno brojala više od sto članova. Uglavnom su to porodične vinarije, ali i najveća u ovoj zemlji, vinarija „Njitra“ iz istoimenog grada, koja proizvodi više od četiri miliona boca vina godišnje. Dudić navodi da prosečna porodična vinarija godišnje proizvede od 30.000 do 40.000 litara vina.

Starosna struktura u porodičnim vinarijama se značajno menjala prethodnih godina i sve je više mladih i školovanih koji su ili nastavili proizvodnju vina ili su otvorili nove vinarije uz uvođenje novih trendova. Podseća na poznato penušavo slovačko vino Hubert, kao i na mlado vino Miluron koje donesi nove ukuse, a tu si i sve popularnija pića od grožđa.

U Slovačkoj subvencije od 0,23 evra za svaki kilogram gajenog grožđa

U Slovačkoj se poslednjih godina podižu manji, porodični vinogradi, ali se ipak ukupne površine pod vinovom lozom smanjuju. Radi poređenja naš sagovornik navodi podatke da su danas vinogradi na tek 7.000 hektara, što je malo u odnosu na 1989. godinu kada ih je bilo na čak 30.000 hektara. Za vinare su u ovoj zemlji opredeljene direktne subvencije, objašnjava Dudić, koje iznose 0,23 evra za svaki kilogram gajenog grožđa. Pozitivni efekti subvencija su otvaranje novih radnih mesta, podrška turizmu i održanje vinogradarske tradicije Slovačke.

Slovaci su izuzetni poznavaoci vina i dosta ih konzumiraju, a posebno su ponosni na svoja vina. Konzumiraju i strana vina, ali će uvek rađe odabrati domaća. Cena kvalitetnih vina u Slovačkoj je 5-17 evra.

Mogućnosti za saradnju Srbije i Slovačke u oblasti vinarstva

U EU je velika konkurencija i to se oseća u trgovanju, jer se teže izvozi. Sada postoje velike zalihe vina, ističe Dudić, što je posledica pandemije, a i tržišta su dosta prezasićena. Na festivalu u Zrenjaninu gost je predstavio slovačka vina i prepoznao mogućnosti za otvaranje kanala za saradnju u oblasti vinarstva kada ćemo jedni drugima ponuditi svoja vina.

Preporučujemo i ovu priču: Najčešće pijemo domaća vina, ali retko posećujemo vinarije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede