Šišanje jagoda i razbokoravanje, kada i kako?

sisanje jagoda

Prolećno čišćenje – šišanje jagoda i razbokoravanje, kako i kada je to najbolje uraditi. Ovaj posao se radi najčešće u prvoj polovini marta.

Uklanjanje starog lista kod jagoda, rezidba ili šišanje jagoda, je prvi posao u prolećnom delu sezone. Ovaj posao je od izuzetnog značaja za dalji nesmetani razvoj jagode. Obavezno je sprovoditi ga, kao i sve poslove zbog brze vegetacije kod jagode, blagovremeno.

Kada početi sa prolećnim čišćenjem jagode od starog lista, iliti rezidbom?

Ovaj posao se radi najčešće u prvoj polovini marta. Sa dolaskom prvih lepih dana i stabilnijih temperatura pristupa se uklanjanjaju lišća. Kada nema najava za jake mrazeve i niske temperature ispod -4, -5, može se ukloniti list. List ipak štiti jagodu od izmrzavanja zato treba voditi računa o prognozi.

Nakon šišanja obavezno je u roku od 24 sati isprskati ošišane biljke tkz. “plavim” prskanjem, iliti bakrom. Od preparata za tu svhu najčešće se koristi Funguran, Nordox ili Everest. Može se kombinovati sa mineralnim uljem kako bi se smanjila brojnost prezimelih insekata. Važno je znati da zaštitu treba primeniti kada je temperatura vazduha iznad 10 stepeni, i po mirnom vremenu.

Takođe je važno izbaciti stari list koji je ošišan i ukloniti ga sa parcele. Na taj način se smanjuje zaraza u zasadu i brojnost štetnih ineskata.

Naša firma „Grow berries“ bavi se i savetodavnim uslugama vođenja zasada jagoda. Mi prenosimo naše stručno i proizvodno iskustvo i praksu oko svih poslova koje treba obaviti, kao i oko adekvatne ishrane i zaštite koja treba da se sprovede. Klikom na ovaj link možete pogledati našu ponudu.

Kako se sprovodi čišćenje, šišanje jagoda?

Šišanje se radi čistim, dezinfikovanim alatom. Najčešće nožem ili makazama, neki koriste i prilagođene alatke kao što je srp, ili razne četke koje se montiraju na trimere. Najbolje je to odraditi ručno, nožem ili makazama vodeći računa o sistemu za navodnjavanje. Skida se celokupna stara lisna masa, ostaju samo bokuri sa mladim izdancima.

sadnja jagoda

Šišanje jagoda u plasteniku

Jagoda se u plastenicima i zatvorenim objektima, šiša ranije nego na otvorenom i tu operaciju je potrebno sprovesti sredinom februara, okvirno, par dana gore/dole, naravno opet prateći temperaturu vazduha i zemljišta, a zavisno i od tipa samog objekta i kubikaže vazduha u njemu – u većim objektima se može krenuti i ranije, svakako najkasnije do kraja februara. Treba osetiti samu biljku, jer je ona živ organizam, shvatiti da je za njen rast potrebno da se pre svega temperatura zemljišta podigne, kako bi proradio korenov sistem i pokrenuo procese, a kroz biljku prostrujali sokovi.

Razbokoravanje jagoda

Kod bujnih sorti dolazi do pojave prevelikog broja glava ili bokora, naročito u drugoj godini. Tada je neophodno odstraniti višak bokora i dovesti do optimalnog broja. Optimalni broj bokora je 3-4 najjača (snaga se ogleda u njihovoj debljini). Ova operacija se sprovodi tako što se seku ili zalamaju bokori, najčešće iz sredine (ako je tako moguće u zavisnosti od biljke).

Ukoliko se ne odstrane bokori, a ima ih preko 4, sama biljka ne može da iznese toliki broj plodova u odgovarajućem kvalitetu. Plodovi biće sitniji. Sotiment koji nije bujan (npr. džoli, kleri, kvin eliza, aprika) ima manje sklonosti ka razvoju velikog broja bokora, ali svakako treba razrediti na najjače, najrazvijenije i najzdravije bokore. Manje bujne sorte po pravilu imaju mnogo lepši i kvalitetniji plod.

Pripremio Slađan Đurđević

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede