Претрага
Претрага

Za proizvodnju zelene salate u plastenicima odabrati odgovarajuće sorte

Proizvodnja zelene salate moguća je tokom cele godine. U našem području gaji se i u plastenicima, ali je vrlo važno odabrati odgovarajuće sorte za proizvodnju...

salata u redovima plastenik
Galenika

Proizvodnja zelene salate moguća je tokom cele godine. U našem području gaji se i u plastenicima, ali je vrlo važno odabrati odgovarajuće sorte za proizvodnju u zaštićenim prostorima.

Zelena salata (Lactuca sativa) je jednogodišnja biljka iz familije glavočika. Vodi poreklo iz zemalja Mediterana.

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača se odlučuje za gajenje salate tokom cele godine. U našem području gaji se i u plastenicima.

Koje sorte salate odabrati za proizvodnju u zaštićenom prostoru i kako je negovati, savetuje Borko Ivanović dipl. inž. poljoprivrede PSSS Čačak.

Sortiment zelene salate

Za proizvodnju u zaštićenom prostoru pogodne su glavičaste sorte.

Za berbu u januaru i februaru najpogodnije je setvu obaviti u tri roka: početkom, sredinom i krajem novembra meseca.

Bitno je odabrati adekvatnu sortu za određeni period gajenja. Ukoliko se odabere neadekvatna sorta uspeh u proizvodnji će izostati (ukoliko se gaji prolećna sorta zimi, može se desiti da salata uopšte ne zavije glavicu).

Sorte koje se mogu gajiti od kasne jeseni do proleća u plastenicima i staklenicima su: Markies, Judita, Shangore, Baglin, Centore, Pantlika itd, savetuje Ivanović.

Temperaturni uslovi koje treba ispoštovati:

  • optimalna temperatura za zavijanje glavice je 16 °C;
  • minimalna temperatura na kojoj salata obavlja fiziološke funkcije 5 °C a maksimalna 20-25 °C.
  • može izdržati i kratkotrajne mrazeve do -8 °C.

Navike i želje potrošača određuju tip i vrstu salate, odnosno, gaji se ono što se može plasirati na tržištu.

Nega rasada i rasađivanje

Proizvodnja rasada traje 4-6 nedelja u zavisnosti od doba godine i uslova. Leti taj period je kraći dok zimi traje oko 6 nedelja.

Rasađivanje se vrši u zavisnosti od načina proizvodnje rasada, ako su kocke, one se polažu 1/3 u zemlju.

Rasađivanje se vrši na 25×25 cm ili 25×30 cm. Odnosno 14-16 biljaka/m².

Ako se seme seje u kockama, rasadnički period traje duže jer biljci treba više vremena da formira korenov sistem i u tom periodu treba koristiti đubriva koja imaju veći procenat fosfora npr. 15:30:15 ili 10:40:10.

Đubrenje

Od formiranja rozete do početka glavičenja trebalo bi upotrebiti đubriva koja imaju nizak sadržaj azota npr. 4:10:40 i u ovoj fazi potreban je i bor.

Posle prve berbe idealna formulacija bi bila 20:40:10 (pre zasnivanja zelene salate potrebno je izvršiti analizu zemljišta).

Navodnjavanje

Navodnjavanje u zatvorenom prostoru najčešće se odvija sistemom kap po kap koji je pogodan jer se pored zalivanja vrši i prihranjivanje.

Mikrorasprskivači služe da se njima koriguje vazdušna vlaga koja u najvećem delu vegetacije treba da bude 70%, podseća savetodavac Ivanović.

Korišćenjem malč folije sprečava se prodor zemljišnih patogena, održava zemljište čisto od korova, biljka je čistija i samim tim ima veću tržišnu vrednost, pod folijom se čuva vlaga i voda ne dolazi u kontakt sa biljkom.

Pored ovih mera nege i zaštita hemijskim sredstvima je nezaobilazna mera.

 

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno