Kako otkloniti alternativnu rodnost kod kruške

rodnost kruske

Alternativna rodnost može se uspešno otkloniti primenom redovne rezidbe, đubrenja, redovne obrade zemljišta i merama zaštite

Pod alternativnom rodnošću podrazumeva se naizmenično rađanje krušaka, odnosno da kruške jedne godine obilno rode ili čak i prerode, pa plodovi najčešće ostaju sitni i nedovoljno kvalitetni.

Preobilna rodnost kruške, posebno ako zemljište u zasadu kruške nije dovoljno đubreno i pravilno održavano, utiče negativno (iscrpljujuće) na stabla, kada one ne mogu da obrazuju cvetne pupoljke za sledeću godinu. U narednoj godini kada stabla krušaka nisu u rodu, obrazovaće se velika količinu cvetnih pupoljaka za narednu godinu, pa se tako rodne godine smenjuju sa nerodnim.

rodnost kruska

Kod kruške povremenu alternativnu rodnost mogu da izazovu niske temperature i pojava mrazeva u periodu cvetanja ili jak napad bolesti ili štetočina. Ovakva rodnost nije uslovljena genetskim potencijalom sorte, već isključivo nepravilnom i neblagovremenom negom i ishranom stabala krušaka.

Alternativno rađanje može se uspešno otkloniti i uspostaviti redovna rodnost krušaka primenom redovne rezidbe, đubrenja, redovne obrade zemljišta i zaštitom od bolesti i štetočina.

Rezidba radi otklanjanja alternativnog rađanja krušaka u rodnoj godini obavlja se jače (oštrije), a u narednoj blaže. Oštrijom rezidbom krušaka dovodi se u normalu broj rodnih grančica i na taj način sprečava iscrpljivanje stabala od preobilnog cvetanja, zametanja i razvića plodova, čime ostaju na raspolaganju dovoljne količine hranljivih materija za obrazovanje cvetnih pupoljaka za narednu godinu.

Sledeće godine, pošto se uglavnom uspostavi fiziološka ravnoteža, izvodi se slabija rezidba, a treba obaviti i đubrenje azotnim đubrivima radi podsticanja formiranja cvetnih pupoljaka za narednu godinu.

Proređivanje cvetova ručno ili hemijski

Proređivanje cvetova i mladih plodova kruške predstavlja jednu od sigurnijih mera za otklanjanje alternativnog rađanja i obavlja se samo na stablima gde se procenjuje da će biti preobilnog roda. Na taj način se u isto vreme povećava krupnoća i poboljšava kvalitet plodova što je vrlo značajno. Cvetovi i plodovi mogu se proređivati ručno i hemijski. Ručno proređivanje je sporo i skupo, pa se primenjuje na malom broju stabala, uglavnomna na okućnicama.

Hemijsko proređivanje je brže i jednostavnije, podložno je velikim kolebanjima prouzrokovanim raznim činiocima i da bi dalo zadovoljavajuće rezultate treba ga primenjivati uz konsultaciju ili prisustvo stručnjaka. Za hemijsko proređivanje cvetova ili plodova koriste se dinitro preparati i sintetički fitohormoni. Prskanjem krušaka u cvetu dinitro preparatima uništavaju se prašnici, žig i stubić tučka, a ostaje plodnik sa oplođenom jajnom ćelijom a sa druge strane prskanjem fitohormonima sprečava se oplodnja ili uništavaju embrioni u zametnutim plodovima.

mr Nebojša Mladenović

Izvor: PSSS Vranje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede