Regulisanje rodnosti jagode obavlja se sledećim merama:
- uklanjanje starog lišća,
- rezidba bokora,
- zakidanje stolona,
- zakidanje cvetova
Uklanjanje starog lišća
Ukanjanje starog lišća kod jagode se izvodi u dva navrata, u proleće pred kretanje vegetacije i posle berbe tokom leta za obnovu bokora.
Prolećno uklanjanje starog lišća izvodi se pred kretanje vegetacije najčešće tokom marta meseca. Termin izvođenja ovih radova se određuje zavisno od klimatskih uslova određenog područja.
Skidaju se svi stari listovi koji su prezimeli, suvi ili sveži, rezanjem lisne drške. Posao se izvodi se ručno. Pri tome se vodi računa da se ne ošteti centralno stablo i pupoljak, podseća dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva PSSS Kragujevac Biljana Milosavljević.
Orezano lišće se skuplja i iznosi van zasada gde se spaljuje.
Od tog momenta počinje zagrevanje folije i zemljišta ispod nje, čime se stimuliše kretanje vegetacije. Upravo u tom periodu temperature počinju da rastu iznad vegetacione nule za jagodu.
Posle toga sledi prvo prihranjivanje đubrivima.
Ručno uklanjanje starog lišća je kvalitetnije, ali zahteva angažovanje radne snage, što poskupljuje proizvodnju posebno na velikim površinama.
Drugo uklanjanje strog lišća izvodi se posle berbe ručno ili upotrebom trimera, s tim da treba voditi računa da se ne kosi suviše nisko i ne ošteti centralni pupoljak glavnog bokora, naglašava Milosavljević.
Rezanje bokora
Mera rezanja bokora jagode se ređe primenjuje u praksi, uglavnom zbog straha proizvođača da ne dođe do oštećenja bokora, kao i zbog neblagovremenog izvođenja ove mere.
Ova mera se sastoji u uklanjanju oštrim nožem novih bočnih prirasta koji se javljaju posle berbe u drugoj ili u kasnijim godinama gajenja jagode.
Rezanje bokora obično se obavlja tokom marta zajedno sa uklanjanjem prezimelog i osušenog lišća, ako to vremenski uslovi dozvole.
Ovaj zahvat, savetuje Milosavljević, treba da prate sledeće agrotehničke mere u zasadu:
- tretiranje radi dezinfekcije i sprečavanje razvoja patogena primenom adekvatnih fungicida,
- prvo prolećno prihranjivanje i prašenje,
- okopavanje jagode.