Razvođenje grana kod šljive od polovine juna – Saveti

razvodjenje

Najoptimalnije je razvođenje mladih lastara pod uglom od 65 do 70 stepeni. Obavlja se vrlo jednostavno

Obaranje grana kod šljive je obavezna operacija, ako želimo da se uspešno bavimo voćarstvom i da naš zasad brzo i redovno plodonosi. Obavlja se i kod koštičavog voća, a naročito kod novih sorti šljiva i trešanja, ističe Srđan Stanojlović dipl. inž. poljoprivrede. Praksa je pokazala da je gajenje čačanskih selekcija (Čačanska rodna, Čačanska lepotica pa i Čačanska najbolja), zatim sorta Stenlej, mnogo uspešnije ako se prvih godina vrši polaganje grana. Naime, grane kod ovih sorti prilikom porasta formiraju grane pod oštrim uglom, pa se pod teretom roda lako očenjavaju.

Razvođenje obavljati polovinom juna pa nadalje

Da se to ne bi dešavalo, kod šljive se u prvoj godini posle sadnje razvode prve tj, skeletne grane, koje se razvijaju pod izraženo oštrim uglom. Razvođenje (povećanje ugla) obavlja se vrlo jednostavno: čačkalicama, rasponcima od drveta, metala ili plastike, štipaljkama, tegovima, kanapom ili na neki drugi način, a sve u cilju da ugao razvođenja prelazi 45 stepeni. Najoptimalnije je razvođenje mladih lastara pod uglom od 65 do 70 stepeni, a kasnije i teret roda dodatno obara granu, savetuje Stanojlović.

Razvođenje mladih lastara, obavlja se polovinom juna pa nadalje – vreme završetka intezivnog porasta lastara i prelazak u sekundarnu građu letorasta. Time se postiže povečano formiranje cvetnih pupoljaka u prvim godinama, pa samim tim biljka ranije stupa u rodnost, a skeletne grane u osnovi dobro srastaju i ne dolazi do njihovog očenjavanja pod teretom roda. Primenom ove mere i pravilne rezidbe, postiže se regulisana i zadovoljavajuća rodnost, visok kvalitet plodova i dug vek našeg zasada, naglašava savetodavac PSSS.

Sušenje šljive: Berba, tehnologija, klasiranje, pakovanje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede