Претрага
Претрага

Plodove jagode možemo čuvati u kontrolisanim uslovima 5-10 dana

Sočne plodove jagode najbolje je čuvati na 0°C uz relativnu vlažnost vazduha od 90% ali ne duže od 5 dana Plodovi jagodastog voća u svežem...

Galenika

Sočne plodove jagode najbolje je čuvati na 0°C uz relativnu vlažnost vazduha od 90% ali ne duže od 5 dana

Plodovi jagodastog voća u svežem stanju se po pravilu (sem grožđa) ne čuvaju dugo, kako u podrumima tako i u hladnjačama. Izuzetno se zbog organizacionih problema i plasmana na tržištu mogu čuvati od nekoliko dana (jagoda, malina, kupina) do nekoliko nedelja (crvena i crna ribizla, borovnica za preradu i sl.). Kao i ostalo jagodičasto-bobičasto voće, plod jagode spada u najnežnije za čuvanje.

Berba jagoda je u nekim krajevima uveliko počela i trajaće sve do kraja maja i tokom juna. Za odgajivače je najveći problem kako sačuvati plod, jer on u običnim uslovima bez hlađenja zdrav može da opstane samo jedan dan. Stručnjaci za voćarstvo kažu da je, bez obzira na velika investiciona ulaganja, najbolja opcija – hladnjača.

jagode u gajbici

Čuvanje plodova jagode

Plodove jagoda koji će se čuvati treba brati dok su čvršći, za razliku od onih koji su namenjeni za brzu prodaju i preradu (blago prezrelo stanje zbog većeg sadržaja šećera u samim plodovima). U ubranim plodovima jagoda proces disanja je intenzivniji i oni brzo prezrevaju, pa ih je potrebno što pre smestiti u optimalnim uslovima za čuvanje.

Većina tehnologa je mišljenja da se plodovi jagoda najbolje čuvaju na 0°C uz relativnu vlažnost vazduha od 90% ali ne duže od 5 dana, a u KA (kontrolisana atmosfera-hladnjača) do 10% CO2 i 1-2% O2 ― najduže 10 dana.

Za vreme čuvanja jagoda, menja se boja i plodovi gube svežinu, postaju tamniji, čašični listići počinju da venu, a javljaju se i gljivična oboljenja (Botritis sp, Phytophtora sp. i Rhizopus sp.).

Nakon iskladištenja temperaturu jagoda treba postepeno povećavati da ne bi došlo do kondenzacije vode i nagle pojave gljivičnih oboljenja. Najbolji režim je 6-8°C u trajanju od 15-20 sati. Za transport se preporučuje rashlađivanje plodova na 5°C i povećanje koncentracije CO2 na 10-15% u kamionu hladnjači.

Pripremio Srđan Čalić, spec. str. inž. prehrambene tehnologije, PSSS

Preporučujemo: Šišanje jagoda i razbokoravanje, kada i kako?

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno