Novi propisi za sezonce – mobe ostaju na snazi

beraci

Predlog novih propisa o zapošljavanju sezonskih radnika predviđa da će osiguranje angažovanih sezonaca domaćine koštati 300 dinara dnevno, bez obzira na visinu dnevnice.

Ovo je rečeno na javnom predstavljanju predloga u Topoli, koje u 15 opština u Srbiji obavlja Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Nebojša Žugić, menadžer za pravne poslove NALED-a, objašnjava da je ovaj iznos za 1.000 dinara manji od dosadašnjih 1.300, koliko su proizvođači plaćali na dnevnicu od 2.000 dinara.

Prijava sezonaca, kaže Žugić, obavljaće se elektronski, a nabavljen je i softver za korisnički servis koji će sadržati registar raspoloživih sezonaca sa svim veštinama i iskustvima koje imaju u poslovima.

– Novi propisi moraju da se usklade sa ostalim zakonima, jer kako smo čuli od iskusnih voćara u Topoli, više od 60 odsto sezonaca su penzioneri, pa se postavlja pitanje kako plaćati osiguranje za njih. Nije tajna i da mnogi zaposleni uzimaju godišnje odmore da bi radili sezonske poslove. Oni koji primaju socijalnu pomoć najverovatnije neće gubiti to pravo zbog nekoliko nedelja angažovanja na ovim poslovima, navodi Žugić.

U NALED-u navode da će novi predlog propisa tolerisati deo običajnog prava u Srbiji da komšije i rođaci pomažu u sezonskim poslovima. Naime, mobe će ostati van domašaja inspekcija, a koliko će osoba moći da pomaže na gazdinstvu bez obaveznog plaćanja osiguranja od 300 dinara, verovatno će zavisiti od veličine imanja.

B. Nenković

Izvor: poljoprivrednik.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede