Najbolje vino Banata napravili kumovi iz Pančeva

Najbolje vino Banata Loncarevic pobednik

Najbolje vino Banata je vino merlot iz berbe 2018. godine, a napravili su ga mladi vinari iz Pančeva.

Tradicionalno takmičenje „Najbolje vino Banata“ i prvi Internacionalni festival banatskih vina okupili su u Zrenjaninu oko 40 izlagača iz Banata i ostalih krajeva naše zemlje.

vina ZR 2020

U okviru festivala kvalitetna vina su predstavile 22 vinarije. Okupljeni ljubitelji vina degustirali su ih uz domaće mesne prerađevine i sireve, a nisu izostali saveti kako najbolje kombinovati piće i hranu.

vino konzumiranje

Članovi vinskih redova kroz priču sa posetiocima festivala promovisali su vina iz svojih krajeva.

Za sve posetioce organizovana su stručna predavanja. Predavači sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, somelijeri i predstavnici turističkog sektora govorili su o organskom vinogradarstvu, savremenim tehnologijama proizvodnje i plasmanu vina, čitanju vinskih etiketa, vinskom turizmu.

Najbolje vino Banata napravili kumovi iz Pančeva

Za titulu proizvođača najboljeg vina Banata takmičilo se 77 vinara. Stručni žiri je ocenio čak 180 uzoraka vina u kategorijama belih, roze, crvenih i šiler vina.

U konkurenciji su bila vina iz Iđoša, Velikog Središta, Kikinde, Vršca, Alibunara, Dolova, Pančeva, Crepaje, Orklovata, Melenaca, Taraša, Aradca, Mužlje, Zrenjanina.

vina za takmicenje ZR

Ove godine organizatori su pozive za takmičenje uputili i vinarima u rumunskom i mađarskom delu Banata. Vinari su izostali, kaže koordinator takmičenja Branislav Prohaska, ali su iz susednih zemalja došle sudije. Prohaska veruje da će naredne godine posetioci festivala imati priliku da probaju i vina iz ovih zemalja.

Dragan Lоnčarević sa svojim kumom Vedranom Vasićem napravio je najbolje vino Banata. To je vino merlot iz berbe 2018. godine. Mladi vinari iz Pančeva su članovi Udruženja vinara, vinogradara i ljubitelja vina „Orfelin“. Nemaju svoje vinograde, a grožđe su kupili od vinogradara i vinara Milana Lalića.

Najbolje vino Banata Loncarevic pobednik
Vedran Vasić, dr Branka Lončarević i Dragan Lončarević

„Nemam vinograd jer nisam spreman da se na pravi način, onako kako smatram da treba, posvetim vinogradu jer sam zaposlen. Vinarstvo sam zavoleo uz mog duhovnika, oca Rodoljuba Glišića kome sam u početku samo pomagao i koji me je ohrabrio da napravim svoje vino. Onda smo kum i ja prve godine u vino pretočili svega 100 kilograma grožđa. I dopalo nam se. Pobedničkog vina imamo oko 300 litara. Svaku bobicu smo odvajali ručno, vodili računa da samo zdrave i zrele bobice uđu u proces.  Za nastajanje pobedničkog vina zaslužni su mnogi, naši prijatelji, rođaci, dobronamerni vinari. Svi su pomogli svojom pozitivnom energijom da se ono najbolje „pretoči“ u boce“, zadovoljan je i zahvalan Lončarević.

Pobednički tandem planira da poveća proizvodnju vina, uz obavezno održavanje visokog kvaliteta.

Najbolji „Banatski šiler“ napravio je Ognjen Prohaska

U okviru takmičenja za najbolje vino Banata od 2018. godine ocenjuje se i vino koje se pravi na način kako se to od davnina radilo u Banatu. Takvo vino se zove „Banatski šiler“ a pravi se od svog grožđa koji domaćin obere u jednom danu. Nakon muljanja fermentacija se obavlja bez ikakvih enoloških sredstava, baš kako se radilo od davnina.

Najbolji „Banatski šiler“ je po oceni sudija napravio Ognjen Prohaska iz Orlovata. Vino je od devet vrsta grožđa sa oko 170 čokoti. Dominira merlo, ima i malo frankovke, hamburga i moldave od dva čokota, laste, tamjanike, afus alije, dve vrste jako starog grožđa za koje domaćini ne znaju kako se zove, a tu su i u narodu poznate „kozje sise“.

Najbolji banatski siler Prohaska
Zoran Prohaska

Ognjenov otac Zoran Prohaska je primio pehar i najavio proširenje vinograda za još oko sto čokoti.

nagradjeni vinari
Pobednici svih takmičarskih kategorija

Pokrajinski sekretarijat će podržavati sektor vinarstva i vinogradarstva

Prvi „Internacionalni festival banatskih vina“ otvorio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

Radojevic otvaranje
Vuk Radojević

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je od 2017. godine sa vinarijama širom Vojvodine potpisao oko 130 ugovora vrednih 210 miliona dinara, rekao je ovom prilikom Radojević i podsetio da je Pokrajina kupila najsavremeniji vinski analizator vredan 17 miliona dinara. On se nalazi na oglednom dobru Instiituta za vinogradarstvo u
Sremskim Karlovcima i kupljen je s ciljem da proizvodnja domaćih vina bude jeftinija i kvalitetnija a to će omogućiti i bolje pozicioniranje na međunarodnom tržištu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio nadu da će se festival naći na turističkoj mapi Zrenjanina i biti još jedna uspešna manifestacija u gradu koji će biti prepoznatljiv i po festivalu kvalitenih banatskih vina.

Prvi „Internacionalni festival banatskih vina“ organizovali su Grad Zrenjanin, Turistička organizacija Zrenjanina, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina i Javna ustanova Sportski objekti Zrenjanin.

Pročitajte koje vino je bilo „Najbolje vino Banata“ 2019. godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede