Sadnja maline od oktobra do aprila obezbeđuje dobar prijem sadnica

malina biljka

Malinu treba saditi od oktobra do aprila, samo ako je zemljište pogodno za rad i ako nisu niske temperature.

Najbolje je saditi maline u jesen, jer se izdanci do proleća prime i počnu normalno da se razvijaju i rastu. Pri prolećnoj sadnji prijem izdanka je uvek slabiji, a ako je proleće još sušno ili zakasni, onda se mora obezbediti zalivanje, što poskupljuje proizvodnju i ne garantuje dobar porast u prvoj godini.

Sadnja maline u toku zime

Sađenje maline u toku zimskih meseci povoljnije je od sađenja u proleća, ako je zemljište pogodno za rad, što znači da nije ispod tačke mržnjenja. Saditi se mogu zreli i zeleni izdanci. Sađenja zrelih izdanaka se mnogo više primenjuje, dok se zeleni sade samo u vrlo pogodnim klimatskim uslovima ili u uslovima navodnjavanja, kada se želi da se neka sorta što brže umnoži, a sadi se u junu.

malina biljka mala

Način sadnje maline

Izdanci se sade u brazde ili pored žice. Potrebno je da se pre početka sađenja obeleže mesta za sađenje u redu. Neposredno pred sađenje izdanci se stavljaju uz žicu ili u brazde pored mesta za sađenje. Najbolje je saditi po oblačnom i tihom vremenu. Za sađenje se koriste zdravi i zreli izdanci, dugački najmanje 50 cm, debljine 8-10 mm. Koren treba malo skratiti i potopiti u razređenu kašastu smešu goveđu balege i ilovače (u odnosu 1:1). Sadnice maline se stavljaju nešto dublje (4-5 cm) nego što su bile u rastilu. Oko korena se stavi sitna zemlja, dobro nagazi i po mogućnosti zalije.

Nakon sadnje maline postaviti naslone

Da bi se sprečilo savijanje izdanaka maline pod teretom roda ka zemlji, postavljaju se nasloni. Kod sistema žbunova koriste se deblja kolja (veličina 200×5 cm), a kod pantljika i žive ograde nasloni između kojih se postavlja pocinkovana žica prečnika 2-3 cm.

Nasloni su od armiranog betona, drveni ili gvozdeni. Pobijaju se na 8-10 m.

Naslon može biti:

  • sa jednom žicom na visini 120-150 cm za koje se vezuju izdanci
  • sa dve žice; jedna ispod druge na 60-120 cm između kojih se provlače izdanci i vezuju za gornju žicu;
  • sa dve žice u istom nivou na 100-120 cm, između kojih se uvlače izdanci:
  • sa 4 žice u istom nivou 60-120cm, gde se izdanci uvlače između žica koje su udaljene 30-40 cm.

Ovo je najskuplji, ali i najbolji način.

Posle sađenja izdanci se skrate iznad zemlje na 18-20 cm, odnosno na 3 pupoljka. Ako se skrate jače, lako se može desiti da ostavljeni pupoljci ne krenu, pa dolazi do sušenja, a ako se (sadnica maline) ostavi duže sa više pupoljaka, onda se opterećuju rodom, što takođe može dovesti do njenog sušenja.

Autor: Vidoska Tasić, dipl. inž.

Preporučujemo i ovaj tekst Muve u malinjacima (Malinina muva galica i Malinina mušica)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede