Kontrola štetnih organizama u voćnjaku sprovođenjem preventivnih mera

rezidba vocnjaka makaze

Kontrola štetnih organizama u voćnjacima sprovođenjem fitosanitarnih mera.

Preporuka proizvođačima koštičavog voća da zimsku (zrelu) rezidbu sprovedu što kasnije, jer kod ovih voćnih vrsta može doći do problema sa izmrzavanjem.

Sada je pravi trenutak da se preduzmu sve preventivne mere koje možemo da sprovedemo  u kontroli štetnih organizama, poručuju zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe Regionalnog centra Pančevo. 

Preporuka je pre svega da se izvrši dezinfekcija alata i pribora za orezivanje potapanjem u rastvor varikine  ili 96% alkohola, zbog toga što se prouzrokovači bolesti prenose i alatom prilikom rezidbe.

U preventivne mere spada i orezivanje zaraženih delova stabla sa patogenima (Erwinia amylovora, Pseudomonas syringe pv.syringe, Nectria galigena).

Takođe, prilikom rezidbe treba da se uklone svi zaostali plodovi iz prethodne godine, sasušeni biljni delovi pa ako je potrebno i da se uklone  čitava stabla, ukoliko su simptomi prisutni na deblu, zbog toga što oni u predstojećoj vegetaciji predstavljaju izvor infektivnog materijala za dalje širenje i razvoj štetnih organizama, savetuje PIS.

Zaražene biljne delove potrebno je izneti iz voćnjaka i zapaliti.

U voćnjacima koji su u toku vegetacije bili zaraežni  gljivama prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inequalis), čađave krastavosti kruške (Venturia pirina), plamenjače šljive (Polystigma rubrum) u cilju razgradnje lisne mase i smanjenja infektivnog potencijala ovih patogena, preporuka je da se izvrši tretman opalog lišća sa 5% rastvorom uree.

Aktivnost obične kruškine buve u zasadima krušaka

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) u indeksu napada 2,5. Prisustvo jaja nije uočeno, objavili su predstavnici RC Novi Sad.

Podsećaju da je porast temperaturauticao je na početak aktivnosti ove štetočine. S obzirom da se prognoziraju slični vremenski uslovi u narednih nekoliko dana se očekuje početak polaganja jaja.

Prezimljujući imago obične kruškine buve

Porast temperature u proteklih par dana uticao je na početak aktivnosti ove štetočine. U nekoliko narednih dana se očekuje početak polaganja jaja.

Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite. RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem obične kruškine buve i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede