Koje sorte šljive su namenjene za sušenje plodova

susena sljiva

Plodove šljive sve češće sušimo. Ali, nisu sve sorte ove voćke pogodne za sušenje plodova.

Naša zemlja je poznata po proizvodnji suve šljive. Godišnje osušimo oko 6.000 tona plodova šljive, a od te količine trećinu izvezemo.

Sušena šljiva je posebno ukusna poslastica, ako je plod pogodan za sušenje.

Ako zasnivate šljivik i planirate da sušite plodove odaberite prave sorte za tu namenu.

O izboru sorti šljiva čiji su plodovi namenjeni sušenju piše Dejan Tonić iz PSSS.

Izbor sorti šljiva čiji su plodovi pogodni za sušenje

Iako još uvek veći deo proizvedene šljive odlazi na tržište kao primarni proizvod, poslednjih godina sve više maha uzima i prerada šljiva sušenjem.

Na taj način proizvođači imaju sigurniji i bolji plasman svojih proizvoda, kao i povoljniju cenu.

Jedan od najstarijih načina konzervisanja voća svakako je sušenje.

Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u „običnim“ uslovima pakovanja i skladištenja.

Najrasprostranjeniji i najjpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno sušenje, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha.

Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je sa sobom.

Smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem koncentracije ostalih sastojaka, povećava se osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni.

Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja.

Zbog svojih odlika i prednosti, konzervisanje sušenjem je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije sušenja.

Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata, dobro osušena, zdrava slatka lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom.

Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, da plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.

Koje sorte šljive su za sušenje plodova?

Da bi se obezbedio standardan kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje.

Sorte koje su preporučljive za proizvodnju za ovu namenu su: Požegača, Stenlej, Valjevka, Čačanska rodna…

PREPORUKA

Preporuka svim proizvođačima koji se bave proizvodnjom i sušenjem šljiva je da obzirom na kratak period obavljanja ovog načina prerade pokušaju da svoje zasade podižu tako što će kombinovati sorte različitog vremena zrenja, kao i da sirovine za sušenje, ukoliko ih nabavljaju i od drugih proizvođača, uzimaju sa različitih lokacija.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede