Keserović: Kiše smanjuju rod voća – smanjenje za oko pet odsto

keserovic

Obilne i dugotrajne kiše smanjiće rod voća u Srbiji koji je, kako se očekivalo, trebalo da bude dobar, rekao je danas stručnjak za te poljoprivredne proizvode Zoran Keserović.

On je za Betu rekao da ne pamti da je u poslednjih nekoliko decenija palo toliko kiše.

„Pre dva meseca stanje voća je bilo takvo da se mogao očekivati dobar rod, ali česte kiše, koje ne pamtim 30 godina, smanjiće prinos za oko pet odsto, rod će u najboljem slučaju biti na nivou prošlogodišnjeg“, rekao je Keserović.

Kvalitet jagode je, kako je rekao nezadovoljavajući, bolest monilija je napala višnje, a trešnje su dobre u voćnjacima gde je primenjena najsavremenija tehnologija. Trešnje, prema njegovim rečima, imaju dobru cenu koja se kreće od 2,5 do tri evra po kilogramu i nema je puno u Evropi, što će olakšati izvoz. Kajsije je, kako je rekao, u visinskim predelima oštetio sneg, ali su rekordno dobro rodile u nizijskim predelima.

Keserović je rekao da se zbog klimatskih promena mora menjati tehnologija sadnje, odnosno voće se mora saditi na gredicama (nasipima) da bi se suvišna voda od padavina cedila u kanale između gredica. On je rekao i da se pri izboru sorti trešanja treba opredeliti za sorte sa kasnijim rokovima zrenja kakao bi se izbegao uobičajeni period kiša i pucanje voća. Izvor Beta

Preporučujemo: Mere za sprečavanje pucanja plodova trešnje 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede