Pucanje plodova je jedan od najvećih problema u gajenju trešnje, posebno u područjima sa većom količinom padavina u periodu sazrevanja plodova.
Ispucali plodovi imaju manju tržišnu vrednost, a često nisu pogodni za potrošnju u svežem stanju. Osim toga su podložni i pojavi truleži.
Zašto plodovi pucaju?
Mehanizmi koji dovode do pucanja ploda trešnje su složeni i još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, navodi agronom Tanja Živković.
Dva su pravca usvajanja vode: apsorpcija vode sa površine ploda kroz pokožicu i usvajanje vode iz zemljišta, preko korena.
Na pucanje utiče veliki broj faktora:
a) osobine ploda: krupnoća, čvrstoća mesa, anatomska građa pokožice, osobine kutikule, veličina i gustina stoma, osmotska koncentracija soka ploda, faza razvoja ploda
b) faktori spoljašnje sredine: količina i trajanje padavina i temperatura.
Tipovi pucanja plodova
Živković podseća da postoje tri različita tipa pucanja ploda:
- Prvi tip se javlja u vidu kružnih ili polukružnih pukotina oko peteljkinog udubljenja
- Drugi tip se javlja u vidu kružnih ili polukružnih pukotina na vrhu ploda-najčešće se javlja
- Treći tip pucanja se ispoljava u vidu dugih, nepravilnih i često dubokih pukotina, koje se javljaju sa strane ploda
Mere za sprečavanje pucanja plodova
Određenim merama moguće je sprečiti pucanje plodova, ističe Živković. To su:
– izbor manje osetljivih sorti – pošto ne postoje sorte 100 % otporne na pucanje plodova preporučljivo je gajiti više sorti u jednom zasadu
– fizičko uklanjanje vode sa plodova – stresanje vode sa stabala, ručno – kod mlađih stabala ili korišćenjem atomizera koji duvanjem vazduha vrše odstranjivanje vode sa plodova
– pokrivanje zasada – najskuplja metoda kojom se dobijaju dobri rezultati u pogledu prinosa i kvaliteta ploda. Nedostaci ove metode su što je temperatura ispod ovakvih pokrivača suviše visoka pa dovodi do pojave ožegotina na listovima, a povećana vlažnost vazduha ispod pokrivača povećava rizik od pojave gljivičnih oboljenja
– hemijsko tretiranje stabala – tretiranje stabla mineralnim solima: CaCl2 0,35-1 % (prskanja treba da počnu 3-4 nedelje pre očekivanog vremena berbe, intervali od 7 dana), antitranspiranti (voštane emulzije, prekrivaju plod u vidu filma – sprečavaju ulazak vode u plod, ali istovremeno sprečavaju i odavanje vode transpiracijom), okvašivači (utiču na razbijanje kapljica vode što omogućava brže isparavanje, a time i manju apsorpciju vode od strane ploda.)