Kako pravilno upotrebiti stajnjak i mineralno đubrivo prilikom sadnje voćaka

sadnja vocke
Da li je prilikom zasnivanja voćnjaka potrebno đubriti zemljište? Kada bi trebalo rasturati stajnjak, a kada mineralno đubrivo?

Zašto je potrebno uraditi hemijsku analizu zemljišta?
 
Da ne bismo pogrešili pročitajmo savete Valentine Aleksić, dipl. inž. melioracija zemljišta i voda PSSS.

Pravilna upotreba stajnjaka i mineralnih đubriva prilikom sadnje voćaka

Na parceli na kojoj planiramo da podignemo višegodišnji zasad prilikom osnovne obrade zemljišta (dubokog oranja) neophodno je primeniti meliorativno đubrenje – „đubrenje na zalihu„.
 
Ako je zemljište nezakorovljeno, pripremu treba početi na oko mesec dana pre sadnje.
 
Na osnovu hemijske analize zemljišta odrede se količine organskih i mineralnih đubriva koje treba dodati, odnosno zaorati.
 
Te količine iznose 500–800 kg komplelksnog mineralnog đubriva N:P:K formulacije 8:16:24 ili 10:20:30 i 30–50 t stajnjaka po hektaru u zavisnosti od rezultata, ali ih treba korigovati ako se planira prihrana kroz sistem za navodnjavanje.
 
Zaoravanje đubriva, odnosno duboko oranje, vrši se na dubinu od 40 cm bar mesec dana pre sadnje.
 
Dva tri dana pre sadnje vrši se fina priprema zemljišta setvospremačima, frezama ili drugim odgovarajućim mašinama. 
 
Prilikom sadnje voćaka treba voditi računa pre svega o dubini sadnje. 
 
Sadnice treba posaditi tako da zona korenovog vrata bude u visini nivoa zemljišta (gornje ivice sadne daske). Mesto kalemljenja ne sme biti u zemlji nego desetak centimetara iznad površine zemljišta.
 
Praksa je pokazala da je za uspešno primanje sadnica važno da koren povređen prilikom vađenja u rasadniku bude zatrpan samo oranicom (fino usitnjenim zemljištem) ne sme da se đubri prilikom sadnje. U tu svrhu, površina humke u sredini rupe treba pre sadnje da se pokrije sa nekoliko centimetara oranice (fino usitnjenim zemljištem). Na ovaj sloj oranice, u skladu sa visinom sadne daske postavlja se koren voćke, koji takođe treba zatrpavati neđubrenom oranicom.

Mineralna đubriva

Mineralna đubriva nikako ne bi smela da dođu u direktni kontakt sa korenom voćke.
 
Mineralna đubriva treba dodavati samo prema savetu poljoprivrednog stučnjaka, (jer je obavezno potrebna analiza zemljišta). Ona se moraju dobro izmešati sa zemljom. Da bi se to postiglo, zemlja kojom će se zatrpavati rupa sa oraničnog treba da se razvuče u sloju debljine 10 cm, a zatim se po tom sloju raspe odgovarajuće đubrivo. Prilikom zatrpavanja rupe, ona će se pomešati sa zemljom.

Stajnjak

Stajnjak ne sme da se stavlja na dno rupe. Poluzagoreli stajnjak se dodaje po završenoj sadnji oko sadnice u vidu prstena, a zatim se pokrije slojem zemlje. Bez obzira na to kolika je vlažnost zemljišta u koju se sadi, posle zatrpavanja sadnice treba obavezno dobro zaliti, sve dok se na površini ne pojave mehurići. Posle zalivanja obavezno treba nagrnuti suvu zemlju.
 
U krajevima gde preti golomrazica, posle sadnje oko sadnice treba napraviti humku visine 20-30 cm, da bi se koren tek posađene voćke zaštitio od niskih zimskih temperatura. Humke treba u proleće razgrnuti. 

 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede