Претрага
Претрага

Jesenje đubrenje vinograda

Jesenje đubrenje vinograda obavlja se u zasadima koji se nalaze u fazi redovne eksploatacije. Od mineralnih materija za svoju ishranu vinova loza najviše koristi: azot...

vinova loza
Galenika

Jesenje đubrenje vinograda obavlja se u zasadima koji se nalaze u fazi redovne eksploatacije. Od mineralnih materija za svoju ishranu vinova loza najviše

vinova loza

koristi: azot (N), fosfor (P), kalijum (K), kalcijum (Ca), magnezijum (Mg), gvožđe (Fe) i sumpor (S), a u manjim količinama i ostale elemente.

Najčešće nedostaju azot, fosfor, kalijum i kalcijum. Za jedan hektar vinograda godišnje je potrebno, zavisno od tipa i stanja zemljišta: 37-80 kg čistog N; 11-100 kg čistog fosfora; 40-250 kg čistog kalijuma. Otuda je utrošak mineralnih đubriva u različitim područjima različit. Da bi se utvrdila prava potreba za hranljivim elementima, neophodno je povremeno izvršiti analizu zemljišta. Kao orijentacione količine mineralnih đubriva koje se godišnje unose na jedan hektar vinograda najčešće su sledeće:

  1. KAN-a 150-300 kg/ha
  2. Superfosfata 300-800 kg/ha
  3. Kalijum sulfata 150-400 kg/ha
  4. Kalcijum karbonata 8-10 t/ha
  5. Mikroelemenata 3-5 kg/ha

Dobar deo mineralnih materija koje se unose godišnje po jednom hektaru vinograda može zameniti i unošenje na svakih tri-četiri godine po 10 t/ha dobro zgorelog stajnjaka. Stajnjak se postepeno koristi od strane biljaka tako da se u prvoj godini iskoristi oko 31 odsto, u drugoj godini 32 odsto i u trećoj i četvrtoj godini oko 37 odsto. Stajnjak se može zameniti i odgovarajućom količinom treseta, komposta, glistenjaka i dr.

Stajnjak kao i fosforna i kalijumova mineralna đubriva treba unostiti u jesen pre jesenje obrade zemljišta kako bi se nakon oranja đibrivo unelo u dublje slojeve zemljišta. Za dublje unošenje đubriva koriste se i depozitori, a za unošenje đubriva u tečnom stanju injektori.

Azotna đubriva treba unositi u toku vegetacije jer unos azota tokom jeseni nema mnogo koristi jer se brzo ispira u dublje slojeve.

Autor: Snežana Nikolić

psss.rs 

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još