Deklarisanje i predstavljanje vina i kontrola deklaracija

deklarisanje

Deklarisanje i predstavljanje vina je u potpunosti na odgovornosti proizvođača i uvoznika.

Isti su i dalje u obavezi da primenjuju odredbe „Zakona o vinu“ i „Pravilnika o načinu pakovanja, deklarisanja i obeležavanja mirnog vina, nekih specijalnih vina i drugih proizvoda u proizvodnji i prometu“ po pitanju deklarisanja i predstavljanja vina, odnosno vin. proizvoda, a pre svega da poštuju zabrane deklarisanja određenih podataka kako se potrošači ne bi dovodili u zabludu.

O kojim zabranama se radi?

  • zabrana neovlašćenog korišćenja oznaka geografskog porekla,
  • zabrana deklarisanja geografskih odrednica na vinima bez geografskog porekla,
  • zabrana deklarisanja izraza kojima se ističe kvalitet, izraza od istorijskog nacionalnog i lokalnog značaja kod vina koja nisu kvalitetna vina sa geografskim poreklom i drugo.

Prilikom deklarisanja uvoznih vina na srpskom jeziku, uvoznici imaju obavezu da ne prevode oznake geografskog porekla i tradicionalne izraze (deklarišu se na jeziku zemlje gde je vino proizvedeno).

Ko vrši kontrolu deklarisanja?

Kontrolu deklarisanja i predstavljanja vina vrše nadležne inspekcijske službe, a u cilju dobijanja informacija oko usklađenosti predloga deklaracija (etiketa) sa važećom zakonskom regulativom. Proizvođači i uvoznici vina (pre svega oni koji prvi put vrše deklarisanje i predstavljanje vina) mogu poslati elektronske krajnje verzije predloga deklaracija (etiketa) na, za tu svrhu posebno otverenu, e-mail adresu: deklarisanjevina@minpolj.gov.rs i informisati se preko WEB stranice Ministarstva poljoprivrede.

Takođe, stručna pomoć proizvođačima može biti pružena od strane zaposlenih Ministarstva poljoprivrede u Grupi za vinogradarstvo i vinarstvo i u Odeljenju poljoprivrede inspekcije za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića i u drugim nadležnim inspekcijskim službama.

Dejan Stefanović, psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede