Zimski tretman voćnjaka uraditi bakarnim preparatima

voćnjak zima

Zimski tretman u zasadima voća možemo označiti kao osnovni, i u novijem sistemu zaštite, i kao neophodni.

Visoke temperature u prvom periodu godine postaju sve češća pojava i kod nas. Višegodišnji zasadi trenutno su u feno fazi mirovanja. Pre kretanja pupoljaka u zasadima voća neophodno je uraditi zimsku rezidbu. To je osnovna i najvažnija mera za uspostavljanje ravnoteže između rodnosti i vegetativnog porasta, ističe agronom Marinko Jovičić.

Nakon rezidbe, a pre kretanja vegetacije, neophodno je uraditi zimski tretman u zasadima voća. Ovaj tretman možemo označiti kao osnovni, i u novijem sistemu zaštite, i kao neophodni jer ovim tretmanom u velikoj meri smanjujemo brojnost štetnih insekata, kao što su:

  • kalifornijska štitasta vaš,
  • rđasta grinja koštičavog voća,
  • krvava vaš, kruškina buva,
  • jaja lisnih vaši i crvene voćne grinje.

Osim smanjenja brojnosti štetočina zimski tretman umanjiće i prouzrokovače biljnih bolesti, navodi Jovičić. To su:

  • čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke i kruške (Venturia inaequalis),
  • kovrdžavost lišća breskve (Taphrina deformans),
  • šupljikavost lista, kao i razne vrste bakterija kao što su Erwinia, Pseudomonas i Xantomonas.

Tretmani kod koštičavog voća, maline i kupine treba izvesti nešto ranije nego kod jabučastog, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom.

 

prskanje vocnjaka

Zimski tretman zaštite uraditi bakarnim preparatima

Da bismo imali kvalitetan plod u berbi moramo već sada početi ozbiljnu zaštitu, jer tržište ne prihvata oštećene plodove, tako da preventivni pristup zaštiti suštinski menja filozofiju i strategiju zaštite. Preventivu započinjemo zimskim tretmanom.

Zimski tretman voćnjaka i vinograda, Jovičić preporučuje uraditi kombinacijom preparata na bazi bakra. Prilikom tretiranja potrebno je obezbediti da na biljku dospe homogen depozit sredstava za zaštitu bilja kako bi se obezbedio visok stepen efikasnosti preparata. Na ovaj način suzbijanje primarnih štetnih organizama sprovodimo u prvom delu vegetacije i sezonu započinjemo sa izvesnom prednosti u odnosu na sve faktore koji nam mogu smanjiti prinos i kvalitet roda tokom vegetacije, zaključije savetodavac Jovićić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede