Zašto saditi stubaste jabuke? Sadnja, nega i sortiment

stubaste jabuke plod

Stubaste jabuke su dekorativne i rodne. Sve češće se odlučujemo da ih uzgajamo u okućnicama. Prirodno se ne granaju i obrazuju uspravnu kordunicu.

Sadimo ih gusto i do 10.000 biljaka po hektaru. Oko biljaka poslovi se obavljaju sa zemlje. Ono što je i najvažnije, moguće je ostvariti visoke prinose na malim površinama.

Sadnja, nega i sortiment stubastih jabuka

U odnosu na potrebe i zahteve tržišta stvorene su sorte različite obojenosti plodova, ukazuje Ljiljana Gvozdić dipl. inž. poljoprivrede.

Stubaste jabuke veoma brzo prorode, pa se prvi plodovi mogu obrazovati prve godine nakon sadnje. U drugoj, pa i u narednim godinama jabuke će početi sa jačim rodom, koji bi od pete godine trebao uz odgovarajuće mere nege da se ustali na 10-15 kg po jednom stablu.

Sadnja

Razmak sadnje 1,2×0,5 m. U amaterskim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored, pri čemu rastojanje između redova može biti i 0,5 m, savetuje Gvozdić. Ali, ako sadimo više takvih blokova, onda između blokova treba ostaviti najmanje rastojanje 1,2 m, zbog rada u narednom periodu.

Prostor između redova, zbog lakšeg izvođenja radova se može i zatravniti, ali u širini od 80 cm. U tom slučaju pokošenu travu iznositi van zasada, a ne mulčirati zbog opasnosti od pojave glodara.

Pri izboru sorti sobzirom da je jabuka stranooplodna vrsta, pored osnovne sorte ujedno se moraju posaditi i oprašivači, koji po izboru proizvođača mogu biti rane do srednje rane sorte, za upotrebu tokom leta i rane jeseni, napominje Gvozdić.

Osnovne sorte najčešće su jedan ili dva hibrida kasnog vremena zrenja, crvene ili zelene boje ploda, koji se mogu čuvati i više meseci. Savetodavac ističe da je dobro da u voćnjaku budu zastupljene bar tri sorte koje stupaju u plodonošenje istovremeno, a približno su iste dugovečnosti.

Nega

I u zasadima stubastih jabuka je potrebno redovno raditi, da bi one uredno i obilno plodonosile. Osnovne operacije (đubrenje, okopavanje, zalivanje, hemijska zaštita, rezidba i dr.) treba obavljati u optimalnim rokovima.

Potrebe za rezidbom su minimalne, zapravo predstavljaju proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Ovo je posebno važno kod sorti koje obilno rađaju, jer sprečavamo da prorode i alternativno rađaju svake druge godine.

U osnovi uklanjamo sporadično obrazovane jednogodišnje letoraste duže od 10 cm, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde imamo formirane i cvetne pupoljke. Ukoliko se jednogodišnji letorasti pojave direktno na vođici, gde nemamo formiran rodni kolač, prekraćujemo ih na 2 do 3 pupoljka. Tako obnavljamo rodne kolače i obrazujemo nove gde su do sada bila neobrasla mesta. Time dobijamo da svaka voćka ima uspravan porast i vitku kordunicu obraslu rodnim kolačima od osnove do vrha.

Korekcije ove rezidbe se mogu raditi i zelenom rezidbom. Otklanjaju se grane koje prave senku, ili se vrši prekraćivanje na dva do tri pupoljka. Ta rezidba se obavlja krajem juna meseca ili početkom jula, kada je i vreme diferenciranja cvetnih pupoljaka.

Sobzirom da poslednjih godina nema uspešne proizvodnje bez navodnjavanja, stubaste jabuke treba zalivati, ali samo kada se primeti da se javio manjak vlage u zemljištu. Zalivna norma treba da bude od 40 do 50 litara po metru kvadratnom, ili 10 litara po jednom stablu. Kada se površinski sloj dovoljno prosuši odraditi površinsko razbijanje pokorice. Nakon toga obično petnaestak dana nije potrebno zalivanje. Treba voditi računa da se sa zalivanjem ne preteruje, već da se zaliva samo po potrebi, a nakon početka septembra treba prestati kako ne bi izazvali retrovegetaciju.

Ishranu treba prilagoditi potrebama voćaka za hranljivim elementima, u odnosu na iznošenje hraniva iz zemljišta, a sve u skladu sa ispitanom agrohemijskom analizom zemljišta, naglašava savetodavac Gvozdić i dodaje da istovremeno i održavanje zemljišta treba da bude redovno.

Sortiment

Neke od poznatih sorti su:

Kraljica čardaša – atraktivna je sa vrhunskim kvalitetom plodova, može se čuvati i do šest meseci bez posebnih uslova čuvanja. Odlikuje se poznim vremenom zrenja.

Vesna – rano sazreva, sredinom avgusta meseca. Ima srednje krupne crveno obojene plodove.

Đerdan i Dukat – žute su boje, sazrevaju oko prvog septembra. Njihove patuljaste forme se gaje i u saksijama.

Rumeno vreteno – ima najkrupnije plodove, rađa obilno svake godine, a sazreva oko petog septembra. Ona ima sposobnost da sama reguliše svoje opterećenje junskim opadanjem i proređivanjem plodova.

Zeleni dragulj i Smaragd – imaju zeleni plod, nakiselog ukusa, koji se dobro čuva i u običnim skladištima. Sazreva kasno, krajem septembra meseca.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede