Zašto je važno podići i vezati jednogodišnje izdanke maline?

malina jesen

Privremeno podizanje i vezivanje jednogodišnjih izdanaka jednorodnih sorti maline (Vilamet, Miker, Glen, Fertodi, Tulamin i dr.) nakon završene berbe je mera koja se izvodi tokom jula ili početkom avgusta u malinjacima.

Zašto je važno podići i vezati jednogodišnje izdanke?

Cilj ove mere je da se omogući adekvatna zaštita izdanaka posle berbe, suzbijanje korova kao i rast izdanaka koji će sledeće godine doneti rod. Više saznajemo od Đorđa Sovilja, dipl. inženjera poljoprivrede PSSS.

Ovom merom se podstiče uspravan rast, dobro je provetravanje i smanjena mogućnost zaraze izdanaka koji onda nisu u korovu, a i mogućnost razgranjavanja izdanaka je manja.

Razvoj bočnih grančica kod jednogodišnjih izdanaka je nepoželjna pojava i često se dešava kod izdanaka koji slobodno padaju u međured maline i kod kojih se aktiviraju pupoljci na mestu savijanja.

Odmah po završetku berbe potrebno je ukloniti izdanke koji su doneli rod.

Ovi izdanci su završili svoju funkciju i potrebno ih je iseći, sačekati nekoliko dana da se prosuše i izneti iz zasada.

U slučaju visokih temperatura mogu se iseći i ostaviti na žici da bi pravili hlad novim izdancima a kasnije izneti.

Obzirom da neposredno pre i tokom berbe nisu izvođene mere hemijske zaštite u zasadu stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze, pa se njihovim iznošenjem poboljšava provetrenost i osunčanost u zasadu i smanjuje mogućnost oboljenja novih izdanaka.

Kako vezivati jednogodišnje izdanke?

Vezivanje jednogodišnjih izdanaka posle berbe se izvodi tako što se kanap zaveže za čeoni stub, a zatim obmota oko sledećeg stuba, i tako oko svakog stuba do kraja reda. Sa druge strane reda postupak se ponavlja tako da se izdanci postavljaju u prostor između kanapa bez ikakvog vezivanja za žicu.

Mogu se podići i privezati na još načina kao što je grupisanje više izdanaka u snop i vezivanje za žicu a u zasadima koji imaju dva paralelna reda žice izdanke je dovoljno samo usmeriti i provući između žica.

U jesen sa početkom opadanja lišća obaviti zaštitu bakarnim preparatima i privremeno podignute izdanke osloboditi veza i pustiti da padnu u međuprostor pre pojave snega.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede