Zaštita voćki od mrazeva – 3 metode: dimljenje, inverzija i veštačka kiša

zastita vocki

Zaštita voćki od mrazeva primenom veštačke kiše, uz potrošnju više vode i dužim prskanjem štiti biljke i pri mrazu od -10 ºC i ne oštećuje ih.

Svedoci smo svakodnevnih temperaturnih oscilacija, visokih dnevnih temperatura, a niskih noćnih temperatura, što nepovoljno utiče na najosetljivije organe voćaka. Praćenjem meteoroloških podataka i podataka sa portala Prognozno-izveštajne službe Srbije, može se predvideti pojava mrazeva i pravovremeno reagovati u zaštiti voćnjaka od izmrzavanja.

Najosetljiviji organi prema mrazu su prvenstveno cvetni pupoljci voćaka, ukazuje Mirjana Petrović, savetodavac PSSS.

  • temperature od -5 do -8 ºC dovode do izmrzavanja neotvorenih cvetova,
  • do -2o ºC stradaju otvoreni cvetovi, 
  • pri temperaturama od -1 do +2 ºC ugroženi zametnuti plodovi.

zastita vocki od mraza

Zaštita voćki – Metode

Najčešće metode zaštite od niskih temperatura su zadimljavanje, temperaturna inverzija i zaštita pomoću veštačke kiše, navodi Petrović.

Metoda dimljenja

Metodom dimljenja povećava se temperatura za 0,5-1,5 ºC što pri slabijem mrazu može biti dovoljna zaštita. Realizuje se stvaranjem gustih dimnih zavesa paljenjem teško sagorljivih materija. Međutim, kod jačeg mraza ovo nije sigurna zaštita.

Inverzija

Temperaturna inverzija podiže temperaturu za 2-3 ºC u roku od 4-5 h velikim ventilatorima i helikopterima. Često je ovaj metod dovoljno sigurna zaštita, ali je teže primenjiv.

Veštačka kiša

Primena veštačke kiše sprovodi se prskanjem cvetova ili zametnutih plodova vodom, sporo u vidu najfinije izmaglice, kada nastupi kritična temperatura ispod 0 ºC i sve do prestanka te kritične faze. Dejstvom niske temperature voda se brzo smrzava na organima voćaka stvarajući po površini zaštitnu skramicu leda, pri čemu unutrašnje tkivo nije ugroženo hladnoćom i ne dolazi do njegovog izmrzavanja.

Potrošnjom većih količina vode i dužim prskanjem može se postići zaštita i pri mrazu od -10 ºC. Sa prskanjem se započinje kada temperatura padne na 0 ºC i ne sme se prekidati dok traje mraz, jer prekid i od 3-4 minuta može biti nepovoljan, savetuje Petrović. Nakon porasta temperature vazduha i prestanka opasnosti od mraza, sa organa voćaka ledena skramica se polako topi bez ikakvih oštećenja biljaka.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede