Zaštita zasada maline posle berbe

malinjak iavnjica

Malinu napada veliki broj štetočina, prouzrokovača biljnih bolesti – patogena i  korova. Iz tog razloga potrebno je preduzeti mere zaštite koje sprečavaju pojavu bolesti, štetočina i korova obezbeđujući zdrav i kvalitetan rod.

Nakon završene berbe u zasadima maline potrebno je sa preventivnim merama zaštite protiv štetnih organizama.

Za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti može se primeniti preparat na bazi a.m. azoksistrobina odmah nakon berbe i uklanjanja starih izdanaka uz dodatak insekto-akaricida na bazi a.m. abamektina ili a.m.buprofezin-a koji suzbijaju štetne insekte i grinje. Petnaest dana nakon prethodno obavljenog tretmana (u slučaju potrebe) ponoviti tretman istim gore navedenim preparatima.

Krajem oktobra u malinjaku je potrebno nastaviti sa preventivnom zaštitom i to primenom nekih od preparata na bazi a.m. bakra koji suzbijaju prezimljavajuće oblike bolesti koji izazivaju sušenje izdanaka maline.

Jedna od neophodnih mera u malinjaku nakon berbe je i uništavanje korova, što predstavlja obaveznu i redovnu meru u proizvodnji zdravog i kvalitetnog ploda maline. Ukoliko se u malinjacima ne uništavaju korovi i ako se isti posle berbe ne uklone ili unište oni će biti velika konkurencija ostavljenim izdancima u hrani i vodi koja je najpotrebnija malinjacima u julu i avgustu mesecu i dobra podloga za razvoj štetnih organizama.

Korovi u malinjacima suzbijaju se primenom mehaničkih i hemijskih mera ili kombinacijom istih. Mehaničke mere podrazumevaju primenu različitih agotehničkih mera: plevljenje i okopavanje u redu, plitko oranje, drljanje, košenje i freziranje između redova (po potrebi).

Hemijske mere podrazumevaju primenu herbicida. Sa herbicidima u malinjacima treba biti oprezan i ne upotrebljavati ih pre konsultacija sa stručnim licima. 

Vesna Janković, dipl. inženjer

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede