Pre početka berbe grožđa potrebno je obezbediti mesto za skladištenje. U skladištu – hladnjači, grožđe možemo čuvati i do nekoliko meseci, a da pri tom sačuvamo kvalitet bobica.
Koji su najpovoljniji uslovi u hladnjačama za čuvanje stonog grožđa saznajemo od Momira Nedića, dipl. inženjera PSSS.
Grožđe se može uspešno čuvati u hlađenim skkladištima i do nekoliko meseci i iznositi na tržište onda kada je deficitarno i kada se može postići veća cena.
Stono grožđe namenjeno čuvanju bere se kada je zrelo i ima najpovoljnije osobine za svežu upotrebu.
Prilikom berbe se grozdovi prihvataju za peteljku pazeći da se sačuva pepeljak na bobicama.
Grozdovi namenjeni čuvanju moraju biti potpuno zdravi, bez prisustva oštećenih i bolesnih bobica.
Obrano grožđe se stavlja u plitku ambalažu obloženu hartijom, u kojoj se slaže u jednom redu.
Uslovi za čuvanje stonog grožđa u hladnjačama
Pre unošenja u hladnjaču grožđe bi trebalo pothladiti posebno ako su dnevne temperature u toku berbe bile visoke.
U tom postupku grožđe se izlaže niskoj temperaturi u toku 8-24 h da bi se temperatura u sredini grozdova snizila na oko 0 °C, čime se produžava trajnost grožđa.
Najpovoljniji uslovi za čuvanje grožđa u hladnjačama su temperatura od 0 do -1 °C i relativna vlažnost vazduha od 85-90 %.
Ukoliko postoje uslovi za čuvanje u kontrolisanim (ULO) hladnjačama pored pomenutih vrednosti temperature i vlažnosti potrebno je održavati i koncentraciju ugljen dioksida na 2-3 %, a kiseonika na 2 %.
Pri ovim uslovima životni procesi i gubitak vode iz grožđa su svedeni na minimum.
Dužina čuvanja grožđa u hladnjačama
Dužina čuvanja grožđa prvenstveno zavisi od sorte.
Ranije sorte se kraće čuvaju, a kasnije duže.
Vrlo rane sorte kao što je Julski Muskat mogu se čuvati desetak dana, Muskat Hamburg oko 2-3 meseca, Afus ali oko 3-4, a kasne sorte kao što su Zimsko belo, Moldavija, Valandovski Drenak i druge mogu u hladnjačama sa kontrolisanom atmosferom izdržati i do 5-6 meseci.