Stubaste jabuke donose ukusne plodove i ukrašavaju vrtove

stubaste jabuke 2

Stubaste jabuke formiraju uspravnu kordunicu koja se prirodno ne grana.

Zbog ove osobine vrlo često ih gajimo u okućnicama i baštama. U vrtovima je sadimo kao ukrasnu biljku, a dekorativna je i u većim saksijama.

Brzo stupaju u rod, a od pete godine rod se ustali i do 15 kg po stablu.

Stubaste jabuke se sve više gaje zato što omogućavaju gajenje velikog broja biljaka po jedinici površine (10.000 biljaka/ha) i postizanje visokog prinosa na malim površinama, navodi Magdalena Todorović, savetodavac PSSS.

Sve radne operacije se obavljaju sa zemlje jer visina voćaka ne prelazi 3 metara u punoj rodnosti.

Stubaste jabuke se gaje bez naslona, na rastojanju od 50 cm u redu.

U amaterskim voćnjacima i manjim plantažama najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored, sa rastojanjem 50 cm između redova. Ako sukcesivno sadimo više takvih blokova, treba između blokova ostaviti rastojanje od najmanje 1,2 m kako bi se mogla obavljati normalna rezidba, okopavanje, zalivanje, đubrenje i hemijska zaštita.

Međured možemo i zatraviti u širini od 80 cm. Travnata staza sve operacije u voćnjaku čini lakše izvodljivim u optimalnim agrotehničkim rokovima. Pokošenu travu treba izneti, jer postoji opasnost od naseljavanja glodara koji vrlo često mogu da prstenuju koru pri zemlji i time osuše celu voćku.

Najbolje je da u zasadu budu prisutne bar tri sorte koje stupaju u plodonošenje istovremeno, obilno cvetaju i približno su iste dugovečnosti.

Stubaste jabuke u toku vegetacije ne treba učestalo zalivati već samo kad ocenimo da postoji deficit vlage u zemljištu.

Zalivana norma treba da bude od 40-50 l /m2 ili 10 l po stablu. Kada se površinski sloj prosuši treba uraditi površinsko razbijanje pokorice.

Rezidba stubaste jabuke

Potreba za rezidbom je minimalna i svodi se na proređivanje cvetnih pupoljaka. To je naročito značajno kod sorti koje obilno rađaju, kao što je zeleni dragulj, jer sprečavamo da prerode i zbog toga alternativno rađaju svake druge godine.

Sporadično obrazovane jednogodišnje letoraste duže od 10 cm, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde imamo formirane i cvetne pupoljke, uklanjamo u osnovi, napominje Todorović.

Ako se jednogodišnji letorasti pojave direktno na vodilici, na mestu gde nemamo obrazovan rodni kolač, prekraćujemo ih na 2-3 pupoljka. Time obnavljamo rodne kolače i formiramo nove gde su do sada postojala neobrasla mesta.

Tako će svaka voćka imati uspravan porast i elegantnu, vitku kordunicu obraslu rodnim elementima od osnove do vrha.

Izvesne korekcije možemo uraditi i zelenom rezidbom, odstranjivanjem postranih grana tamo gde one prave senku ili prekraćivanjem na dva do tri pupoljka.

Vrlo je važno vreme kada se to radi, a to je kraj juna i početkom jula, odnosno u vreme diferencijacije cvetnih pupoljaka. Tako možemo postići da se na prekraćenim granama već iste vegetacije formiraju cvetni pupoljci.

Rod i do 15 kilograma po stablu

Stubaste jabuke brzo stupaju na rod pa se prvi plodovi mogu formirati već prve godine po sadnji, navodi Todorović.

Na sadnici prve klase cvetni pupoljci su formirani već na jednogodišnjem porastu, i treba voditi računa da ih u toku transporta ne očenimo.

U drugoj i narednim godinama stubaste jabuke će početi da daju ozbiljniji rod, koji bi od pete godine trebalo da se ustali na 10-15 kg po stablu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede