Slovenija: Vinska kraljica

maja žibert

Da je moguće učiniti kvalitetan iskorak u promociji vinarstva, vinske kulture, vinogradarstva i seoskog turizma, potvrđuju Slovenci. 

A da je to sve moguće podići na viši nivo i predstaviti široj zajednici, već više godina dokazuju organizatori najvećeg i najvažnijeg međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma u Sloveniji i okolnim zemljama, sajma AGRA.

U okviru jedinstvenog projekta Pomurskog sajma i AGRE je misija predstavljanja Slovenije kao vrhunske vinorodne destinacije. U tom smislu osmišljena događanja na sajmu podstiču podizanje vinograda, proizvodnju kvalitetnih vina, šire vinsku kulturu i sve to povezuju sa razvojem seoskog turizma.

Zato Pomurski sajam ima Hram vina. To je mesto gde se organizuju prezentacije i degustacije vina različitih regiona Slovenije. Tu su izložena najbolja, pobednička vina iz prethodnih godina.

vinski hram 2017

Najbolja vina izložena u Hramu vina

vinski hram 2 2017

Degustacija vina

vinski hram 3 2017

Izložbeni prostor u Hramu vina

Vinska kraljica promoviše vina Slovenije

Od 1996. godine sajam bira Vinsku kraljicu Slovenije, koja ima aktivnu ulogu u afirmaciji proizvodnje i kulture pijenja vina. Ove godine članovi Društva agrarnih novinara, koji su posetili 55. sajam AGRA, imali su čast da upoznaju ovogodišnju kraljicu, mladu damu, Maju Žibert.

maja žibert
Maja Žibert, Vinska kraljica Slovenije 2017. godine

Od malena Maja Žibert je u vinogradima, jer se njena porodica bavi proizvodnjom grožđa i vina. Proizvode oko hiljadu litara vina cviček godišnje. To je vino sa geografski zaštićenim poreklom južne Slovenije.

Da bi Žibert postala Vinska kraljica morala je da pokaže zavidno znanje o proizvodnji i preradi grožđa, kao i o prometu vina, zakonodavstvu i vinskoj kulturi. 

Sposobnost promocije je takođe neophodna, kaže nam Žibert, i dodaje da je od kako je ponela titulu kraljice, slovenačka vina promovisala na različitim manifestacijama u više od pedeset mesta u Sloveniji, kao i na Međunarodnom sajmu vina u Nemačkoj. 

Maja Žibert je rođena u Novom Mestu. Diplomirala je na Fakultetu za turizam Univerziteta u Mariboru, gde sada završava magistarske studije.

Kako se bira Vinska kraljica Slovenije?

Vinska kraljica Slovenije svake godine bira se putem javnog konkursa. A kriterijumi za izbor su zahtevni.

Devojke koje se kandiduju moraju dokazati ljubav prema vinogradarskoj tradiciji, pa i puno motivacije i znanja da mogu širiti kulturu uzgoja, nege i konzumacije vina bilo gde u svetu.

Osim opšteg znanja, moraju poznavati vinogradarstvo i vinarstvo. 

Izbor kraljice se odvija krajem oktobra ili početkom novembra, a krunisanje je januara naredne godine.

Zanimljivosti

Haljine vinskih kraljica Slovenije poslednjih godina kreira poslovna sekretarica Pomurskog sajma slikarka Tamara Vogrin Tara, koja iza sebe ima stotine umetničkih dela različitog opusa.

I tron vinskih kraljica je umetničko delo. Njegov autor je poznati slovenački arhitekta Janez Suhadolc, koji je napravio i stolicu za papu Jovana Pavla Drugog, prilikom njegove posete Ljubljani.

Malo statistike

Slovenija proizvodi visoko kvalitetna vina. Proizvodnja i potrošnja vina u Sloveniji su u stalnom porastu.

Prošle godine pod vinogradima u Sloveniji bilo je gotovo 40.000 hektara.

U prošloj godini proizvodnja vina u Sloveniji bila je 823.000 hektolitara od čeka oko 70 % belih vina.

Od ukupno proizvedenih količina vina čak 75 % ima zaštitni znak, a 18 % je sa geografskim poreklom.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede