Botrytis cinerea je jedna je od tri ekonomski značajna parazita vinove loze.
Osobine parazita
Rasprostranjena svuda gde se gaji vinova loza. Jedna je od tri ekonomski značajna parazita vinove loze. Najveće štete su u područjima sa vlažnom i toplom klimom. Siva plesan je tipična bolest vinove loze, bolest „visokog stadijuma“, tj. javlja se kudikamo jače u bujnim vinogradima (špalirima), dok je u starim vinogradima na „kolac“ nešto slabijeg intenziteta.
Parazit se naseljava u grozdiće vrlo rano, odmah posle cvetanja. Međutim, u tom periodu ona je saprofit, jer živi na grozdiću na mrtvim odbačenim ostacima cvetova (prašnici, kapice). Ovi ostaci se zadržavaju u grozdićima (ako je loše vreme, slabo se „čiste“) i gljiva se naseljava na njih. To se ne vidi, ali je bitno da je gljiva prisutna u grozdićima koji nastavljaju da rastu. Tek kasnije kada se grozdići zatvore, gljiva postaje parazit i prodire u peteljke, peteljčice i bobice. Pred zrenje dolazi faza „sive“ plesni koja se lako uočava. Međutim, početak plesni je naseljavanje gljive na ostacima cvetova nakon cvetanja.
Simptomi
U rano proleće mogu biti inficirani mladi pupoljci koji potamne i osuše se. Takođe i cvet može biti zaražen, a zatim i da se osuši. Na ovaj način se stvaraju rehuljavi grozdovi. Najznačajniji simptomi su u periodu od šarka do berbe. Kod belih sorti se na bobicama pojavi pega otvoreno-mrke, a u crvenih sorti crvenkaste boje.
Na lastarima siva trulež izaziva izbeljavanje kore, koja se razlikuje od simptoma koje izaziva eskorioza u boji ( žući lastari) i može biti napadnut gornji deo lastara.
Najkarakteristični su na bobicama u vreme zrenja grožđa. Na bobicama se pojavljuje sivo-mrka plesan, od koje se pokožica razmekšava i lako skida. Parazit brzo obuhvata ceo groz i prelazi na susedni. U vlažnim uslovima, napadnute bobice prekriva siva, buđasta navlaka. Oboleli grozdovi mogu biti i slepljeni. Zahvaćene bobice vrlo brzo propadaju (2-3 dana). Ako u vreme zaraze nastupi suša napadnuti grozdovi se mumificiraju.
U slučaju suvog i lepog vremena od šarka do berbe, na grožđu može da se razvije tzv. „plemenita trulež“. Oštećena pokožca ploda omogućava pojačanu transpiraciju, što dovodi do povećanja koncentracije šećera i pojačane sinteze nekih aromatičnih materija. Kod ove truleži nema buđaste navlake, već se bobice malo sasušuju, pa su grozdovi izgleda suvarka. Od ovakvog grožđa se dobija kvalitetno vino, dok je od plesnivog grožđa vino je bez boje, lošeg ukusa i kvaliteta.
Mere zaštite
Neophodno je obezbediti sve uslove za dobro provetravanje čokota i grožđa, kroz pravilno određivanje postavljanja redova pri zasnivanju, dobro formiranje čokota, sprovođenje zelene rezidbe, zalamanje i uklanjanje zaperaka, skidanje suvišnog lišća oko grozda u fazi prošaravanja grozda. Ovo su takođe mere koje smanjuju intenzitet pojave parazita. Zatim treba izvoditi umereno đubrenje, zalivanje i dr. Pred i u vreme šarka, ako je zemljište suvo, ne treba ga obrađivati, jer odbačene čestice zemlje mogu ozlediti bobice i time omogućiti njihovo zaražavanje.
Sa hemijskom zaštitom treba otpočeti ranije, sa precvetavanjem, posle pojave grada, pre zatvaranja grozdova i na početku šarka. Za prvo tretiranje treba primeniti Teldor 500-EC (0,1%). Drugo u fazi zatvaranja grozda, jednim od navedenih preparata koji nije korišćen u prvom prskanju. Treće tretiranje se izvodi na početku šarka, a četvrto na 3-4 nedelje pre berbe, preparatima: Svitch 62,5-WG (0,6-0,8 kg/ha, Mytos (2,5 l/ha), Sumilex 50-FL (1 l/ha), Ronilan-DF i FL (0,1%), Folicur EM 50-WP (0,25%).
Pripremio: Ljubiša Đorđević,
psss.rs
Foto: PIS