Rezidba predstavlja nezaobilaznu i osnovnu ampelotehničku meru koja se obavlja u vinogradu. Osnovni ciljevi ove rezidbe su:
– regulisanje rasta i rodnosti
– uspostavljanje i održavanje kvalitetne vegetacije i visine prinosa
– projektovanje broja okaca, lastara i samim tim grozdova u čokotu
– regeneracija starih stabala u cilju podmlađivanja čokota
– eliminacija suvih i oštećenih delova
– održavanje projektovanog uzgojnog oblika
– obrazovanje projektovanog oblika stabla kada se radi o mladim vinogradima
Rezidba u periodu mirovanja se obavlja od opadanja lišća u jesen do bubrenja okaca u proleće naredne godine. Ovo vreme početka najviše zavisi od klimatskih uslova koji vladaju u području gde se nalaze zasadi. U našim zasadima koji su u zoni umereno-kontinentalne klime preporuka je da se sa rezidbom počne krajem zimskog perioda, odnosno u periodu odmarta meseca pa do kretanja sokova,odnosno suzenja. Na taj način ćemo izbeći rizike od pojave poznih ekstremno niskih temperatura koje mogu da naprave oštećenja u vidu izmrzlina, kako okaca tako i samih lastara.
U zavisnosti od dužine prekraćenih lastara, odnosno broja ostavljenih okaca, razlikujemo nekoliko rodnih elemenata:
– kratke kondire do 3 okaca
– duge kondire do 5 okaca
– kratke lukove do 8 okaca
– srednje duge lukove do 12 okaca
– duge lukove sa više od 12 okaca.
Rezidba je uglavnom mešovita što podrazumeva ostavljenje određenog broja kratkih kondira (obično 2-3) u kombinaciji sa 2-3 srednja luka koji nam u narednoj vegetaciji daju rod. To je takozvani Gijov način rezidbe koji može da bude jednostrani ili dvostrani. On se svodi da se luk na kome se predhodne godine nalazio rod uklanja do osnove, a da se na kondiru za zamenu iz predhodne godine na kome se nalaze obično dva rodna lastara, niži lastar reže na kratak kondir za zamenu a viši na 8-10 okaca i on će nam služiti kao rodni lastar u ovogodišnjoj vegetaciji.
U koliko se na kondiru za zamenu nisu razvila dva kvalitetna lastara kao rodni luk možemo da iskoristimo kvalitetan lastar na rodnom luku iz prethodne vegetacije koji se nalazi pri osnovi.Ovakav način rezidbe primenjujemo kod sorata: muskat hamburg, muskat italija, afus-ali, moldavija i drugih stonih sorata. Kod sorte smedervka treba izvršiti kratku rezidbu, odnosno, rezidbu kondir na kondir. Ona podrazumeva ostavljanje 5-6 dugih kondira koje dobijamo sa kondira iz predhodne godine prekraćivanjem nižih kvalitetnih lastara na 4-5 okaca. Ovakav način rezidbe, uz dobro primenjenu agrotehniku, garantuje obilan prinos sa visokim kvalitetom grožđa.
Autor: Sanja Čokojević, dipl. inž.
psss.rs