Rezidba maline – kako i kada

malina jesen

Rezidba kao veoma važna pomotehnička mera u malinjaku, utiče na kvalitet i prinos plodova, ali i na stanje zasada.

Kako i kada vršiti orezivanje maline saznajemo u tekstu savetodavca mr Dragana Ljubomirovića.

Rezidba maline

Malina je vrlo zastupljena voćna vrsta i još od osamdesetih godina uzela primat među jagodičastim voćem u našoj zemlji. Srbija se u svetu visoko kotira po pitanju proizvedenih količina, a još značajnije i po kvalitetu ploda, što omogućava relativno lak plasman i vrlo dobre cene.

Zbog navedenog očigledno je da ovoj gajenoj voćnoj vrsti treba posvetiti punu pažnju odnosno primeniti sve savremene agrotehničke i pomotehničke mere kojima se obezbeđuje uspešna proizvodnja.

Rezidba je važna pomotehnička mera

Jedna od osnovnih pomotehničkih mera jeste i rezidba maline.

Prema cilju izvođenja rezidba može biti različita:

  1. rezidba izdanaka nakon sadnje,
  2. uklanjanje suvišnih i prekraćivanje ostavljenih izdanaka na rod
  3. uklanjanje izdanaka koji su doneli rod,
  4. uklanjanje prvih serija mladih izdanaka.

rezidba maline

Prekraćivanje izdanaka nakon sadnje vrši se u proleće tako što se sadnice prekraćuju na 20 cm od površine zemlje odnosno na 2-3 pupoljka. Cilj ove rezidbe je uspostavljanje balansa između korenovog sistema, koji je još uvek slabo razvijen, i nadzemnog dela biljke.

Rezidbu pri kojoj se vrši odabir novih izdanaka za rod treba vršiti u proleće, ne pre ovog perioda. Razlog je što se na samom izdanku u ovom momentu lakše vide oštećenja, posebno ona nastala od mraza, tako da je njihov izbor znatno olakšan. Pri ovoj rezidbi uklanja se (do osnove) suvišan broj izdanaka jer malina inače formira znatno više izdanaka nego što je potrebno za obezbeđivanje visokih prinosa dobrog kvaliteta. Na ovaj način se odabrani izdanci dobijaju dovoljno prostora, svetla i hranljivih materija za adekvatan rod. Uklanjaju se suviše tanki ili debeli izdanci, oštećeni i oboleli izdanci i izdanci koji su razgranati. Ukoliko u izboru imamo dosta izdanaka koji su se razgranali njih takođe treba orezati i to tako da se bočne grane prorede i budu na razmaku od 10-15 cm jedna između druge, a same bočne grane se prekrate na 2-3 pupoljka. Na kraju ove rezidbe treba da ostane 5-6 izdanaka u dužnom metru, najviše 8 izdanaka i to ako su nešto manje bujnosti, a visina na kojoj prekraćujemo ove izdanke se kreće od 170 do 200 cm od površine zemlje.

Rezidba i nakon berbe

Rezidba nakon berbe se vrši u periodu od 7 do 10 dana nakon završene berbe. Do osnove se uklanjaju izdanci koji su doneli rod, iznose se i spaljuju. U ovom periodu od od nedelju dana ovi izdanci koji su doneli rod formiranju takozvani „šareni hlad“ koji ima zadatak da zaštiti mlade izdanke od Sunca ukoliko je insolacija jaka, dok se oni sami ne prilagode.

Uklanjanje prvih serija izdanaka treba vršiti da u vreme berbe ne bi postojali previše jaki i razvijeni izdanci koji bi tu meru kao i mnoge druge otežavali. Njihovo uklanjanje vršiti kada oni dostignu 10-15 cm visine i dok su još uvek zeljasti. Kasnije oni odrvene i ova mera postaje znatno teža. Ukoliko postoji izvor vode, odnosno sistem navodnjavanja ove izdanke možemo uklanjati sve do kraj maja, međutim ukoliko nemamo dovoljno vode, a i dovoljno dobru ishranu njih možemo uklanjati do kraja aprila tj. svega jednom ili dva puta. Uklanjanje izdanaka može se vršiti ručno ili hemijski putem.

Izvor: PSS

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede