Rezidba kupine i maline za razvijen žbun, rodnost i kvalitet ploda

kupina 2

Rezidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera. Samo redovnom i pravilnom rezidbom održava se stalna i sigurna proizvodnja maline i kupine.

Značajna razlika između maline i kupine je u tome što podzemni deo maline (koren) nosi pupoljke svom svojom dužinom, dok se kod kupine svi izdanci formiraju iz jednog mesta, korenovog vrata, te nema pojave mladih izdanaka duž korena.

Kod malina i kupina rodni su jednogodišnji izdanci koji nose mešovite pupoljke, međutim, kako se oni razvijaju u proleće jedne vegetacijske godine, a cvetove donose u proljeće druge vegetacijske godine, nazivamo ih i dvogodišnjim (iako postoje sorte koje plod donose na vršnim dielovima izdanaka koji su se razvili u toj vegetacijskoj godini).

  1. Nakon sadnje maline, stari deo sadnice (oko 20 cm iznad površine tla) treba ukloniti kada novoformirani izdanci dostignu oko 25- 30 cm dužine. Tokom vegetacije novi izdanci se razvijaju, te s obzirom na to da su mladi i osjetljivi, potrebno ih je pomoću naslona održavati u uspravnom položaju.
  2. Na kraju prve godine gajenja, svako sadno mesto trebalo bi ostaviti 2-3 nova izdanka. U sledeće proleće na početku vegetacije obavlja se proređivanje izdanaka. Odstranjuju se svi oštećeni, polomljeni i slabi, te se ostavljaju najbolji. Broj izdanaka koji će se ostaviti zavisi o sorti i kondiciji zasada, a u proseku iznosi 5-7 izdanaka po dužnom metru. Zatim se svaki ostavljeni izdanak skrati kratkim rezom, tako da iznad gornje žice ostane 2-4 pupoljka, odnosno da na celom izdanku ostane oko 25 pupoljaka.
  3. Tokom vegetacije stalno rastu novi izdanci te je njih u početku potrebno otklanjati, prije nego što odrvene. Oni se otklanjaju negde do sredine maja. Nakon toga izdanci koji će se razviti posle polovine maja potencijalni su za plodonošenje sledeće godine te ih više ne uklanjamo nego ih ostavljamo da se razviju.

 

Rezidba kupine

  1. Rezidba kupine obavlja se u proleće pre kretanja vegetacije. Za rod se ostavljaju 3 do 4 zdrava i snažna izdanka koji se skraćuju na 20 cm iznad poslednje žice odnosno najviše 2 do 2,2 m visine. Bočne grančice se skraćuju na 20-25 cm dužine, odnosno na tri pupoljka. Tako orezani izdanci vezuju se zrakasto za žice.
  2. U toku vegetacije kod kupine se, kao i kod maline, obavlja početno zakidanje mladih izdanaka tako da ostavljamo izdanke koji izrastaju početkom maja i najviše 5-6 da bi smo imali potreban izbor za narednu godinu. Kad izdanak dostigne visinu od 2,5 m treba ga prekratiti kako bi se pospešilo izbijanje bočnih grana.

Pripremila: Magdalena Todorović dipl. inženjer poljoprivrede

psss.rs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede