Registracija vinograda obavezna i u 2021. godini (Vinogradarski registar)

registracija vinograda 1

Registracija vinograda je obaveza proizvođača grožđa koje je namenjeno prometu.

Osnovni cilj upisa u Vinogradarski registar za 2021. godinu je da se tačno utvrde površine pod vinovom lozom (sa svim svojim karakteristikama i specifičnostima) i proizvodni potencijal, što predstavlja obavezu u procesu usklađivanja sa standardima EU.

Zakonom o vinu je predviđena obaveza upisa u Vinogradarski registar svih pravnih, odnosno fizičkih lica i preduzetnika koji proizvode grožđe namenjeno prometu, podsećaju u Poljoprivrednoj savetodavno-stručnoj službi Srbije.

Ova obaveza se takođe odnosi i na vinograde koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet.

Upis u registar vrši se na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice nekoj od najbližih kancelarija stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra, a prema sedištu proizvođača grožđa -pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu proizvođača grožđa-fizičkog lica.

Svakom proizvođaču grožđa prilikom upisa u Vinogradarski registar dodeljuje se registarski broj, samo jedan, i izdaje izvod iz registra sa brojem vinogradarske parcele i grafički prikaz tih parcela.

Registarski broj koji je jednom dodeljen proizvođaču grožđa ne može biti dodeljen nekom drugom proizvođaču grožđa u slučaju njegovog brisanja iz registra.

Brisanje iz registra moguće ako proizvođač podnese zahtev za brisanje na osnovu odluke o prestanku obavljanja delatnosti.

Moguće je pokrenuti brisanje i po službenoj dužnosti.

Promene treba prijaviti kao bi se upisale u registar u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Promenu podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradskih parcela, u cilju određivanja proizvodnog potencijala, proizvođač grožđa prijavljuje Ministarstvu svake godine nakon berbe.

Gde su kancelarije za prijavu?

Za sve bliže informacije, proizvođači grožđa se mogu obratiti osobama zaduženim za administrativne poslove u šest kancelarija Centra za vinogradarstvo i vinarstvo.

Kancelarije su smeštene u:

– Beograd (okruzi u nadležnosti: Južnobanatski, Mačvanski, Kolubarski i grad Beograd) Kontakt osoba: Ivan Dodok Adresa: Omladinskih brigada br.1 poslovna zgrada SIV 3, 11070 Novi Beograd, 11000 Beograd, telefon/fax: 011/311-3935, 011 285-6073 e-mail: cewin.ivand©gmail.com;

– Novi Sad (okruzi u nadležnosti: Severnobački, Srednjebanatski,Severnobanatski, Zapadnobački, Južnobački i Sremski) Kontakt osoba: Veselinka Bakrač Adresa: Bulevar Mihaila Pupina 10, 21000 Novi Sad, telefon: 060/6010-187 e-mail: cewin.veselinka©gmail.com;

Kragujevac (okruzi u nadležnosti: Šumadijski, Pomoravski, Podunavski, Zlatiborski, Moravički i Raški)Kontakt osoba: Ranko Repanović Adresa: Save Kovačevića 7 , 34000 Kragujevac, telefon/fax: 034/331-663 e-mail: cewin.ranko©gmail.com;

Negotin (okruzi u nadležnosti: Braničevski, Borski i Zaječarski) Kontakt osoba: Dragana Ivić Adresa: Trg Đorđa Stanojevića 5, 19300 Negotin. Telefon/fax: 019/570-292 e-mail: cewin.dragana©gmail.com;

Aleksandrovac (okrug u nadležnosti: Rasinski) Kontakt osoba: Goran Sudimac Adresa: 29.novembar 21, 37230 Aleksandrovac, telefon/fax: 037/751-294, e-mail: cewin.goran©gmail.com;

Niš (okruzi u nadležnosti: Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički, Pčinjski kao i AP Kosovo i Metohija)Kontakt osoba: Zlata Vidanović Adresa: Kolonija El br. 6, 18000 Niš, telefon/fax: 018/4541-128 i 018/4541-023 e-mail: cewin.zlata©gmail.com.

Foto: pixabay.com

Da li znate da i vinogradari mogu da konkurišu za sredstva iz IPARD-a? Pročitajte OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede