Претрага
Претрага

Prihrana vinove loze azotnim đubrivima

Tokom ranog proleća se vrši đubrenje vinove loze. Prihrana vinove loze azotnim đubrivom KAN-om obavlja se kod prve obrade zemljišta jer će najveći deo azota vinova loza...

vinograd rano prolece
Galenika

Tokom ranog proleća se vrši đubrenje vinove loze. Prihrana vinove loze azotnim đubrivom KAN-om obavlja se kod prve obrade zemljišta jer će najveći deo

vinograd rano prolece

azota vinova loza iskoristi do cvetanja.Preporučuje se dodati, uvažavajući količinu azota dodatu prethodno u jesenjem đubrenju, 10 g/m2 KAN-a 27% N.

Prihrana se obavlja u dva navrata: ½ početkom vegetacije i posle cvetanja ili 2/ ½ početkom vegetacije, ¼ posle cvetanja, a ¼ mesec dana posle drugog prihranjivanja.

Uloga azota je u vegetativnom porastu i povećanju lisne površine, no ne smemo preterati jer prekomerna količina azota, pogotovo bez osnovnog jesenjeg đubrenja, izaziva osipanje cvetova, pojavu rehuljavosti grožđa, slabo dozrevanje grožđa.

Vina dobijena sa zemljišta koja su bogata azotom su slabijeg kvaliteta, imaju slabije izraženu aromu, teže se bistre, stabilizuju i čuvaju.

Uz redovno jesenje đubrenje mineralnim đubrivima, vinograde treba svake treće do četvrte godine đubriti zrelim stajskim đubrivom u količini od 30-40 t/ha ili 3-4 kg/m2. Primenom stajskog đubriva obogaćuje se zemljište organskim materijama, popravljaju se odnosi vode i vazduha u zemljištu, mikrobiološka aktivnost u zemljištu, a time i celokupna plodnost zemljišta. Stajsko đubrivo je najbolje uneti u zemljište u jesen odmah posle berbe.

Autor: Vladan Trandafilović, mast. polj.

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još