"Parastos dudu" u Kovilju 11. juna 2017.

dud beli

„Parastos dudu“ u Kovilju je promocija rakije dudare i specijaliteta

Koviljska rakijada „Parastos dudu“ biće održana 11.06. Osim rakije od duda, biće predstavljeni i gastronomski specijaliteti.

Cilj manifestacije je očuvanje karakteristične vojvođanske rakije od duda, izuzetno jakog mirisa i ukusa. Tim povodom se bira najbolja rakija i afirmiše se tradicionalan način proizvodnje.

Od 1996. godine na ovaj način skreće se pažnja javnosti na potrebu zaštite i promocije kvalitetnih rakija, koje se proizvode u Vojvodini.

Takođe, manifestacija ima za cilj i promociju turizma u Vojvodini.

Posetioci koji su dolazili u Kovilj ovim povodom prethodnih godina mogli su da uživaju u obilasku koviljskog manastira i rodne kuće Laze Kostića, da se takmiče u sportskom ribolovu, da prisustvuju takmičenju za najbolju štrudlu, probaju vožnju fijakerima, čamcima i još mnogo toga.

Dudara, dudovača ili dudinjača

Rakija od duda, poznata kao dudara, dudinjača ili dudovača je izuzetno jakog mirisa i ukusa, karakteristična za vojvođansko podneblje.

Dud je zaštitni znak vojvođanskih salaša i tradicionalnih seoskih dvorišta u većem delu Srbije. Gaji se radi lista za ishranu dudovog svilca, dudinja za marmelade, sokove i dudovaču. Izražena je lekovitost cveta, lista, kore i ploda…

Dud je biljka koja je na naše prostore došla putem svile.

Kod nas su prisutni beli dud (Morus alba L.) i (Morus nigra L.) crni dud.

Dud je listopadno drvo sa oko 100 vrsta širom sveta. Drvo je do 20 metara visoko sa okruglastom, bogatom krošnjom. Kora je duboko ispucala.

List je širokojajast, nazubljenog oboda .

Složeni plod je cvast srasla u jedno plodište, dudinju (nalik kupini), slatkog ukusa, bez izražene arome i kiselosti te široke palete boja – od bele, ružičaste, crvene, crvenocrne, crnoljubičaste do crne, zavisno od vrste.

Može živeti i do 250 godina.

Sadi se duž puteva, po parkovima, ivicama parcela, oko vinograda, po dvorištima. Doživi do 250 godina starosti.

Kao dekorativna vrsta u parkovima, upotrebljava se kalemljena viseća forma ili pak usko piramidalna .

Prvenstveno dobro uspeva na černozemu, na dubljim svežim zemljištima pored reka. Dud je koristan i za stabilizaciju peščara. Dobro podnosi orezivanje u vegetaciji i mirovanju, pa je moguće formirati krošnju.

FOTO: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede