Ostvarivanje prava na regres – osiguranje

voćnjak
Ukoliko ste osigurali svoje zasade u narednom periodu možete podneti zahtev za regres. Ko ima pravo na regres i kako da ga ostvarite podseća nas Ana Prokić iz Poljoprivredne stručne službe Srbije.

 
Pravo na korišćenje regresa ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ispunjava i uslov da je kod društva za osiguranje osigurao:
1) useve i plodove od rizika umanjenja prinosa;
2) rasadnike i mlade višegodišnje zasade pre stupanja na rod od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava;
3) životinje od ruzika koji su propisni uslovima osiguravajućih društava.
 
Regres se ostvaruje za površine odnosno životinje prijavljene u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj u maksimalnom iznosu od 40 % plaćene premije osiguranja, odnosno u maksimalnom iznosu od 45 % plaćene premije osiguranja u području sa otežanim uslovima rada.
 
Pravo na regres se ostvaruje tako što se zahtev za ostvarivanje prava na regres podnosi Ministarstvu finansija i privrede – Upravi za trezor.
 
Zahtev se podnosi jedanput godišnje za osigurane kulture od 15. juna do 31. oktobra. Uz zahtev se podnosi overena kopija polise osiguranja izdate od strane društva za osiguranje kod koga je podnosilac zahteva osiguran u periodu od 1. novembra predhodne do 31. oktobra tekuće godine, kao i potvrda o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede