Organska proizvodnja sorte maline Vilamet (Willamette)

malinjak iavnjica
Sorta Willamette dominira u strukturi sortimenta maline u Srbiji (preko 90 %). Poslednjih godina, gajenje sorte Meeker je u porastu, ali su dosadašnja iskustva pokazala prednost Willamett-a u organskoj proizvodnji.

U cilju osavremenjivanja sortimenta, Institut za voćarstvo u Čačku, kao i nekoliko privatnih kompanija introdukovali su nekoliko novih sorti: Tulameen i selekciju K 81-6 iz Kanade; Heritage i Latham iz SAD; Polka, Polana, Pokusa i Poranna Rosa iz Poljske; Octavia i Joan Squire iz Engleske. U postupku je introdukcija i drugih perspektivnih sorti koje bi zbog svoje adaptibilnosti i otpornosti bile pogodne za organsku prpoizvodnju.
 
Karakteristike sorte Vilamet (Willamette)
malina wilamente
Bujna je sorta i stvara veliki broj uspravnih izdanaka sa srednje dugim i elastičnim rodnim grančicama, koje se retko lome pod teretom roda ili dejstvom jačeg vetra. Sazreva srednje rano, prosečno krajem prve dekade juna. Zrenje počinje krajem prve dekade juna a završava se polovinom jula. Period sazrevanja plodova traje dosta dugo, prosečno 30 dana. Tolerantna je prema ekonomski  najštetnijim virusima, a umereno je osetljiva prema plamenjači pupoljaka i rodnih lastara maline (Didymella applanata). Plod je srednje krupan do krupan, prosečne mase oko 4 g, zaobljeno-kupast, tamnocrvene boje, čvrst, slatkonakiseo, aromatičan i ukusan. Lako se bere i dobro podnosi transport. Plodovi su pogodni za svežu upotrebu i razne vidove prerade. Veoma su pogodni za duboko smrzavanje. Prezreli plodovi služe za dobijanje odličnog soka i kao bojadiser. Vilamet je trenutno privredno najznačajnija sorta u Srbiji.
 

Ekološki uslovi gajenja organske maline Vilamet su:

– gajenje na zemljištima od 40–70 cm,
– sastav  zemljišta: umereno hladna, srednje teška i propusna zemljišta sa brzim oticanjem površinske vode,
– pH zemljišta (kiselost između 5 i 6,
– (Fosfor) P2 O5 8–10 mg na 100 g vazdušno suve zemlje, K2O (Kalijum) 18–20 mg na 100 g vazdušno suve zemlje, Humus (organska materija) preko 3%, optimalno 5%.
 

Dragana Jelić, master menadžer

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede