Orah: Određivanje broja stabala po hektaru pri zasnivanju voćnjaka

orah vocnjak

Pred sezonu zasnivanja voćnjaka važno je, između ostalog, isplanirati dovoljan broj sadnica.

Ukoliko želite da podignete voćnjak oraha u narednom tekstu od Magdalene Todorović iz Poljoprivredne stručne službe Srbije saznaćete više detalja o određivanju broja stabala po jedinici površine.

Rastojanje između voćaka u voćnjacima je različito, kako između redova, tako i u samom redu. Ono uglavnom zavisi od osobina sorte i podloge, njihove bujnosti, osobina zemljišta, klimatskih uslova, načina obrade, mogućnosti primene mehanizacije i dr.

Voćke treba saditi na dovoljnom rastojanju, tako da na jedinicu površine stane najveći mogući broj sadnica, ali da se time ne stvori zasenjivanje koje bi nepovoljno delovalo na prinos. Todorović podseća da razmak treba da obezbedi normalan i maksimalan razvitak krune, tako da bude dovoljno osvetljenja, a zatim da stablo ima zadovoljavajući hranljivi prostor.

Ranije je preporučivano da razmak između stabala bude takav da voćke mogu, ne samo da se nesmetano razvijaju dostižući maksimalne razmere krune, već i da im se grane na periferiji nikad ne dodiruju.

Međutim, u savremenoj proizvodnji oraha sa primenom mehanizovanih procesa odstupa se od tradicionalnog shvatanja da je orah voćka koja zahteva znatno veći prostor nego druge vrste voćaka, piše Tododrović. Zbog toga pri određivanju razmaka oraha, odnosno broja stabala po jedinici površine, treba voditi računa o primenjenom stepenu intenzivnosti i gajenju i o nameni proizvodnje.

Naročito voditi računa o činiocima koji utiču na razmak, savetuje Todorović, kao što su podloge, osobine zemljišta, oblik krune, genetsko-biološke osobine sorte i odlika rejona gde se zasad podiže.

Izračunavanje broja stabala po jedinici površine (po ha)

Izračunavanje se vrši tako što se prvo izračuna površina koju zauzima jedna sadnica, pa se s tom površinom podeli površina jednog hektara.

PRIMER:

Razmak između sadnica je 6 x 5 m. Znači, sadnica zauzima površinu od 30 m2. Za površinu od 10.000 m2 biće potrebno 333 sadnice, jer je 10.000 : 30 = 333.

Postupak iznalaženja broja sadnica u kvadratu i pravougaonom obliku je isti, tj. pomnoži se rastojanje između redova sa rastojanjem između voćaka.

Pri sađenju u trougao (šahovski raspored) stane 15 % više sadnica nego sađenjem u kvadrat, odnosno pravougaonik. Tako, na primer, umesto 333 sadnica koliko stane na jedan hektar kvadratnog rasporeda, pri sađenju u trougao staće 383 sadnica.

Foto: pixabay.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede