Obavezno odmah zaštiti zasade kruške od kruškine buve

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS)
 

FOTO: PIS

upozorila je voćare koji u voćnjacima imaju kruške da je upravo sada kritičan period za zaštitu od obične kruškine buve.
Obilaskom više krušika u više regiona, stručnjaci PIS su registrovali izuzetno jak napad obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) u svim zasadima. U odnosu na prošlu godinu prisustvo ove štetočine je višestruko veće.
Na mladarima sa vršnim porastom registruje se izuzetno visok broj položenih jaja i larvi (i do nekoliko stotina), a prisutna je i medna rosa, saopštili su zaštitari.
Jaja i larve kruškine buve

 FOTO: PIS

U zasadima gde zbog velikih padavina nije bilo moguće odraditi zaštitu na vreme, napad kruškine buve je dosta veliki. Peporučuje se uklanjanje vršnog porasta, kako bi se izvršilo smanjenje populacije. Posebnu pažnju treba obratiti na mladare oko plodova.
Savet stručnjaka za zaštitu bilja je da proizvođači kruške obavezno sprovedu zaštitu voćki insekticidom Apache 50 WG u količini od 350 g/ha uz dodatak okvašivača.
Ovo je sada najkritičniji period u zaštiti kruške od obične kruškine buve. Nikako ne bi trebalo dozvoliti razvoj larvi, produkciju medne rose i naseljavanje gljive čađavice, upozoravaju zaštitari bilja PIS.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede