Претрага
Претрага

Negativan uticaj visokih temperatura na voćke

Visoke temperature ovih dana praćene niskom relativnom vlažnošću vazduha, ostavljaju čitav niz negativnih posledica na većinu voćarskih kultura. Nepovoljno dejstvo ovakvih temperatura  pre svega se  odražava...

vocnjak kajsija
Galenika

Visoke temperature ovih dana praćene niskom relativnom vlažnošću vazduha, ostavljaju čitav niz negativnih posledica na većinu voćarskih kultura. Nepovoljno dejstvo

vocnjak kajsija

ovakvih temperatura  pre svega se  odražava na narušavanje, pa čak i prekid, mnogih fizioloških i biohemijskih procesa u biljkama. U takvim uslovima posebno je smanjena asimilacija ugljendioksida i produkcija organske materije, što dovodi do  smanjenja rezervnih materija u gotovo svim tkivima i organima voćaka.

Posebno negativan uticaj visokih temperatura ogleda se u stvaranju ožegotina: na kori debla, skeletnim granama,  listovima i plodovima. U ovoj fenofazi razvoja biljaka pored ekstremno visokih temperatura poseban problem predstavlja i izuzetno niska relativna vlažnost vazduha koja doprinosi pojačanoj transpiraciji i evapotranspiraciji biljaka.

Kod jabuka dolazi do smanjenog nalivanja plodova, smanjenja prinosa i kvaliteta plodova, njihovog otežanog čuvanja i skraćenja perioda skladištenja.

Kod šljive dolazi do ubrzanog dozrevanja i prevremenog opadanja plodova, što je posebno izraženo kod stabala zaraženih virusom šarke.

Veliki problem pri ovakvim uslovima predstavlja i intenzivnija pojava bolesti i štetočina, posebno pojava štetnih grinja, čije je suzbijanje znatno otežano zbog brzog sticanja rezistentnosti na hemijske tretmane. 

Imajući u vidu visinu ulaganja i troškove u voćarskoj proizvodnji, problemi sa kojima se proizvođači voća u ovakvim situacijama suočavaju moraju se rešavati primenom kompleksnih mera koje će imati za cilj stabilizaciju postojeće, ali i unapređenje buduće proizvodnje.

navodnjavanje u vocnjaku

Jedna od tih mera je sprovođenje adekvatnog navodnjavanja. Količina i norma zalivanja zavise prvenstveno od lokaliteta gde se zasad nalazi, voćne vrste, uzgojnog oblika, sorte i drugih činilaca. Izuzetno je značajno da se navodnjavanje izvodi pravovremeno i po propisanim standardima sistema koji se primenjuje. U suprotnom ova mera može dovesti do potpunog ispiranja hraniva iz zemljišta, osiromašenja površinskog sloja rizosfere, zabarivanja zemljišta, pogoršanja strukture i fizičkih svojstava zemljišta.

Uz navodnjavanje zasada obavezna mera je i pojačano đubrenje organskim i mineralnim đubrivima uz redovnu kontrolu plodnosti zemljišta.

Umanjenje štetnog dejstva visokih temperatura može se ostvariti i upotrebom protivgradnih mreža sa odgovarajućim fotoselektivnim efektom.

Sve ove mere uz adekvatnu zaštitu treba da omoguće postizanje redovnih i stabilnih prinosa praćenih vrhunskim kvalitetom plodova ekstra i prve klase, kako ove tako i narednih godina.

Autor: Maja Martinov, master voćarstva

PSS Zrenjanin

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno