Nacionalni savet za malinu: Kvalitet dobar, trenutna akontna cena 100–130 dinara

maline u kutiji

Nacionalni savet za malinu održao prvu sednicu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije, Poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, Instituta za voćarstvo u Čačku, proizvođača, rasadničara i prerađivača malina održali su juče prvu sednicu Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Republici Srbiji.

Na sednici je zaključeno da će uprkos slabijem stanju zasada usled nepovoljnih vremenskih uslova u prošloj i ovoj godini, kvalitet roda biti dobar, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Nacionalni savet: Trenutna cena maline 100-130 dinara

Kada je reč o trenutnom stanju i očekivanjima na tržištu maline u 2018. godini, proizvođači i otkupljivači su istakli da je trenutna akontna cena 100 – 130 dinara, ali da postoje i područja, poput juga Srbije, gde cena nije ni definisana.

Jedan od glavnih zadataka Radne grupe biće i da se utvrdi proizvodna cena po regionima u Srbiji, kao i troškovi prerade i izvoza maline.

Prema podacima poljoprivredne inspekcije na tržištu postoji između 35.000–40.000 tona maline od prošle godine, navodi se u saopštenju.

Predstavnici proizvođača su predložili da Ministarstvo trgovine uzme učešće po pitanju izvoza i uvoza maline, ali i oko kontrole otkupnih mesta.

Dogovoreno je i da Radna grupa po završetku berbe maline krene u izradu strateškog dokumenta za koji je dobila nadležnost Vlade Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede