Mušmula je voćka koju smo zaboravili. Skromna je i može se uzgajati bez upotrebe zaštitnih sredstava.
Plodovi se koriste kao sveži ili se prerađuju u ukusne pekmeze, likere, rakije.
O ovoj voćki koju možemo uzgajati sve do hiljadu metara nadmorske visine, piše Maja Martinov, master voćarstva
PSS Zrenjanin.
Mušmula – zaboravljeno voće visoke nutritivne vrednosti
Povoljni klimatski uslovi našeg područja i nezasićeno tržište organske hrane, glavni su razlozi za gajenje ovog deficitarnog voća na većim površinama.
Mušmula (Mespilus germanica) višegodišnja listopadna jabučasta voćna vrsta, uspešno se gaji u mnogim zemljama Sredozemlja, sa širokim arealom rasprostiranja sve do 1.000 m nadmorske visine.
U našim krajevima, mušmula je slabo zastupljena u proizvodnim zasadima i na većim proizvodnim površinama.
Uglavnom se gaji na okućnicama u vidu pojedinačnih stabala, ili na manjim površinama u amaterskim zasadima.
Obzirom na samooplodnost, period kasnog cvetanja, i skromne zahteve prema plodnosti zemljišta, ova voćna vrsta može se uzgajati bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, što je svrstava u red voćaka pogodnih za organsku proizvodnju.
Najbolji rezultati u pogledu tehnologije gajenja, postižu se na plodnom, rastresitom i umereno vlažnom zemljištu sa prosečnom količinom padavina iznad 620 mm godišnje.
Za pravilno formiranje krune i redovno plodonošenje, neophodno je sadnice nakon sadnje prekratiti na visinu od 60-70 cm.
Rezidba u rodu svodi se na uklanjanje oštećenih grana i proređivanje krune u cilju pospešivanja obrastanja grana rodnim grančicama i cvetnim pupoljcima.
Mušmula blagotvorna za ceo organizam
Plodovi mušmule sazrevaju krajem oktobra i početkom novembra meseca.
Za potrošnju u svežem stanju plodovi se beru posle prvih mrazeva, kada ugnjile, jer tada postaju ukusniji, meki, sočni i gube trpkost.
U običnom skladištu mogu se čuvati 2 do 3 meseca, a u hladnjačama i znatno duže.
Mogu se koristiti i za različite vidove prerade kao što su: proizvodnja voćnih pasta, marmelada, likera, rakija i dr.
Plodovi mušmule sadrže brojne lekovite sastojke: šećere, organske kiseline, pektine, vitamine B i C, aromatične materije itd. koji svojim antibakterijskim i antivirusnim efektom blagotvorno deluju na ceo organizam.