Letnja rezidba koriguje zimsku i smanjuje bujnost voćke. Kako i kada uraditi?

letnja rezidba

Letnja rezidba predstavlja meru koja se obavlja u toku vegetacije, tj. dok je voćka zelena. Prekraćivanje i uklanjanje zelenih grana…

Letnja rezidba osetljiva, ali potrebna operacija

Postoji određena nedoumica kod proizvođača voća u vezi sa letnjom rezidbom. One se uglavnom odnose na to u koje vreme se izvodi, na kojim voćnim vrstama i uopšte njen smisao kao pomološke mere u voćarstvu. Letnja rezidba predstavlja meru koja se obavlja u toku vegetacije, tj. dok je voćka zelena i ima dva osnovna cilja. To su: korekcija zimske rezidbe i smanjenje bujnosti voćke.

Pod korekcijom zimske rezidbe se podrazumeva da se uklone one grane i grančice koje su zimskom rezidbom propuštene za uklanjanje. Stoga se zaključuje da, ukoliko je zimska rezidba dobro isplanirana i odrađena, za letnjom nema ni potrebe. Smanjenje bujnosti voćke je prema ovome osnovni cilj zelene rezidbe voćaka.

Svaki voćar, amater ili profesionalac, zna da smanjenje bujnosti voćke na posredan način povećava broj rodnih pupoljaka a time i rodnost samih voćaka. Prema tome kontrola bujnosti kod voćaka koje su izuzetno rodne, poput trešnje, rešava se izborom podloge i zelenom rezidbom.

Prekraćivanjem i uklanjanjem zelenih grana i grančica kod voćaka remeti njihovu fiziologiju sinteze organske materije i drastično utiče na smanjenje porasta korenovog sistema voćaka. Zato zelena rezidba spada u osetljive operacije kojim se može narušiti fiziološka ravnoteža.

Ukoliko se ukloni previše grana nekoliko godina zaredom, voćka se može skroz osušiti. Zimska rezidba je daleko bezbednija operacija po voćku i ona ne utiče na masu korena.

Tu važi pravilo: Jača rezidba – veća bujnost, i obrnuto.

Rana, srednja i kasna letnja rezidba

Po vremenu izvođenja ona može biti rana, srednja i kasna. Rana zelena rezidba se izvodi obično u maju pre početka zdrvenjavanja osnove mladara, a ima za cilj da se isprovocira porast bočnih grančica na mladaru. Izvodi se obično kod kajsije i u toku formiranja krune voćaka.

Srednje vreme predstavlja u stvari onu pravu letnju rezidbu kakvu većena voćara poznaje. Radi se polovinom juna do kraja jula meseca. U ovo vreme najviše se utiče na kasniji smanjeni razvoj korena i bujnosti kod voćaka. Najviše se primenjuje kod trešnje.

Imamo i kasnu letnju rezidbu, što je u osnovi rana zimska u fiziološkom smislu. Izvodi se od polovine avgusta do kraja septembra, i najčešće je primenjuju voćari na kajsiji iz Grocke. Doprinosi poboljšanom sazrevanju grana i grančica i boljem prezimljavanju u toku zime.

Letnju rezidbu stoga treba izvoditi samo i isključivo pod nadzorom i preporukom stručnjaka za voćarstvo ili lica koje ima veliko iskustvo u njenoj primeni.

Milinko Sinđić, dipl. inž. voćarstva, PSS Zrenjanin

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede