Претрага
Претрага

Koje sorte jabuke odabrati za organsku proizvodnju?

Za proizvodnju voća po organskim principima mogu se koristiti autohtone sorte. Koje autohtone sorte koristiti za organsku proizvodnju jabuke savetuje Suzana Jerkić dipl. inženjer PSSS....

Voćnjak jabuke
Galenika

Za proizvodnju voća po organskim principima mogu se koristiti autohtone sorte.

Koje autohtone sorte koristiti za organsku proizvodnju jabuke savetuje Suzana Jerkić dipl. inženjer PSSS.

Autohtone sorte jabuke pogodne za gajenje u organskoj proizvodnji

Kožara 

Odomaćena sorta, poreklom iz Nemačke.

Karakteriše je relativno bujno stablo, visoke rodnosti.

Plodovi su srednje krupni do krupni, kolačastog oblika, rđaste boje, hrapave pokožice.

Izraženo je kiselog ukusa, sočna i prijatne arome.

Rano cveta, osetljiva je na mraz, sušu i vetar.

Sazreva u drugoj polovini novembra.

Nema simptoma čađave krastavosti na listu, niti na plodovima u uslovima bez zaštite.   

Budimka 

Stara odomaćena sorta, predpostavlja se da je doneta sa Istoka.

Stablo je bujno, dugovečno, uskopiradimalne krune.

Visoke je rodnosti.

Plodovi su srednjekrupni, loptasti, često asimetrični, zelenkasto-žute boje, sa sunčane strane prekriven bledim rumenilom. Meso je beličasto, čvrsto, nedovoljno sočno, slatko do blago nakiselo.

Sazreva polovinom oktobra.

Plodovi se mogu čuvati do polovine maja.

Srednje je otporna prema prouzrokovaču pepelnice (Podosphaera leucotrcha) i čađave krastavosti (Venturia inaequalis). 

Đulica 

Autohtona sorta, sporadično rasprostranjena na području Centralne Srbije.

Veoma je slična Budimki, samo sitnijeg ploda pa je neki autori smatraju za klon sorte Budimka.  

Šumatovka 

Autohtona sorta nepoznatog porekla, veoma bujnog stabla.

Plod je sitan, izduženoloptast, zelenožute boje, prekriven tamnim rumenilom sa sunčane strane. Meso je beličasto, čvrsto, slatko-nakiselog ukusa.

Otporna je na čađavu krastavost.  

Krstovča 

Autohtona sorta nepoznatog porekla.

Plod je krupan, zeleno-žute boje sa dopunskim rumenilom. Meso je sočno i aromatično.

Sazreva krajem septembra – početkom oktobra.

Otporna je prema većini prouzrokovača bolesti i štetočina.     

 

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno