Kako utvrditi da li su okca vinove loze izmrzla

vinova loza pod snegom

Kako je vinova loza podnela niske temperature tokom ove zime, kada je temperaturni minimum bio i -15 ºC, možemo proceniti ocenjivanjem izmrzlosti okaca.

Vinova loza koja je bila slabije kondicije mogla je stradati od mrazeva.

Na koje načine ispitati izmrzlost pupoljaka vinove loze saznajemo od mr Dejana Marinkovića.

Ispitivanje izmrzlosti okaca vinove loze

Izmrzlost pupoljaka u zimskim okcima vinove loze određuje se  na više praktičnih načina.

Metoda  provokacije okaca in vitro 

Ova metoda se izvodi u povoljnim (laboratorijskim) uslovima, gde se provocira razvoj lastara iz okaca i na osnovu broja razvijenih lastara utvrđuje se procenat nekrenulih – izmrzlih zimskih okaca.

Za ovo ispitivanje potrebno je iz zasada uzeti reprezentativni uzorak od 10 lastara sa po 10 okaca koji po svojim osobinama (zrelost, debljina, zdravstveno stanje i sl.) odgovaraju stanju lastara koji bi se inače ostavili za rodne elemente. Uzeti uzorak se  prenosi u toplu prostoriju gde se svaki lastar prekraćuje na reznike sa po jednim okcem, tako da se ispod okca ostavi deo internodije dužine oko 5 cm. Pripremljene reznice se postavljaju u otvore na stiroporskoj ploči koja ima 10 x 10 otvora, a zatim se ploča sa reznicama postavlja tako da pluta u vodenoj kadi. Pri održavanju temperature u prostoriji od 25 oC, posle 10-15 dana može se uočiti pojava lastara. Njihovim prebrojavanjem u odnosu na  broj postavljenih okaca na ploči utvrđuje se procenat izmrzlih okaca. Ovom metodom se utvrđuje vitalnost okaca, a ne izmrzlost određenih tipova pupoljaka u okcu.

Metoda pravljenja poprečnog preseka okca 

Ova metoda služi za utvrđivanje stanja okaca direktno u zasadu tokom mirovanja ili pred izvođenje zimske rezidbe. Ukoliko se ispitivanje vrši u zasadu, potrebno je sačekati nekoliko dana posle  prolaska niskih temperatura da bi došlo do promene boje oštećenih delova.

Za ispitivanje se uzimaju reprezentativni lastari koji bi se ostavljali za rodne elemente prilikom zimske rezidbe. Ukoliko se ispitivanje vrši u zatvorenim prostorijama, potrebno je lastare ostaviti 3-4 dana na sobnoj temperaturi, a zatim izvršiti ispitivanje okaca. U slučaju da prilikom ispitivanja okaca nismo sigurni u stanje pupoljaka, lastari se mogu potopiti u vodi 24h,  nakon čega je potpuno uočljiva razlika između zelene boje živih i mrke kod izmrzlih okaca.  

Na zimskom okcu se oštrim sečivom pravi uzdužni ili poprečni presek. Pravljenjem  poprečnog preseka lakše je uočiti vitalnost svih prisutnih pupoljaka u okcu. Poprečni presek se pravi iz 2-3 reza: prvim rezom uklanja se vršna trećina okca, a zatim se sa još jednim ili dva reza  prema osnovi okca dolazi do najboljeg preseka za posmatranja. Na napravljenom poprečnom preseku okca posmatra se boja pupoljaka. Neoštećeni pupoljci imaju jasnu svetlo zelenu boju dok se boja kod onih koji su pretrpeli oštećenja kreće u opsegu maslinasto zelena – tamno mrka.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede