Koeficijent rodnosti vinove loze i kako ga izračunati. Dobijeni broj okaca treba uvećati za 10-20 % u slučaju da u zasadu imamo oštećenih ili izmrzlih okaca.
Krajem januara, pre svega u zavisnosti od vremenskih uslova, vinova loza izlazi iz faze mirovanja i tada nastupa tzv. prinudno mirovanje, čije vreme trajanja zavisi od temperature.
U ovoj fazi je najpoželjnije je da se uradi rezidba, jer čim dođe do porasta temperature doći će i do kretanja okaca.
Pre ulaska u vinograde i početka rezidbe potrebno je ispitati rodnost okaca, utvrditi koeficijent rodnosti i tek tada pristupiti rezidbi.
Kako se izračunava ovaj koeficijent saznajemo od dipl. inženjera poljoprivrede Jelene Kljajić.
Kako se utvrđuje koeficijent rodnosti vinove loze?
Koeficijent rodnosti se utvrđuje na sledeći način: uzima se deset lastara sa parcele dužine deset okaca. Stajanjem lastara u prostoriji gde je temperatura 20 °C u posudi sa vodom, dolazi do aktivacije okaca koji tada kreću, pojavljuju se začeci cvasti. Na osnovu broja aktiviranih okaca i broja cvasti utvrđuje se koefiijent rodnosti na osnovu koga se projektuje rezidba.
N=Pg/(Kr-Mg)
N – broj okaca koje treba ostaviti
Pg – očekivani prinos po čokotu u gramima
Kr – koeficijent rodnosti
Mg – prosečna masa grozda
Dobijeni broj okaca treba uvećati za 10-20 % u slučaju da u zasadu imamo oštećenih ili izmrzlih okaca. Ovako izračunat broj okaca treba rasporediti na rodne elemente.
Takođe treba znati da kod visokokvalitetnih vinskih sorti rodni elementi se nalaze udaljeni od čokota i da za dobar rod treba duga rezidba (luk od 5-10 okaca).
Mart i april u vinogradu
U martu i početkom aprila usled porasta temperature aktiviraju se biohemijski procesi u čokotu.
Koren počinje da usvaja vodu i mineralne materije i da ih potiskuje u stablo.
Kada srednje dnevne temperature dostignu vrednosti 10 °C i iznad, počinje bubrenje i otvaranje okaca. Do tada mora se završiti rezidba, vezivanje čokota i lukova kao i popravka naslona, ako je potrebna.
Vinograde koji su u ovom periodu bili zagrnuti obavezno odgrnuti. Sa odgrtanjem treba početi kada se zemljište, ocedi, slegne i prosuši od zimske vlage.
Nakon toga se pristupa đubrenju vinograda količinom đubriva koja je određena nakon agrohemijske analize.