Kako povećati kiselost zemljišta za uzgoj borovnice

borovnica biljka
Borovnica za rast i razvoj zahteva kiselo zemljište. Proverimo pre sadnje.

Ukoliko želite da uzgajate borovnicu važno je da pripremite zemljište, odnosno da ga „zakiselite“ ukoliko je to potrebno. Vrednost pH bi trebalo da bude 4,2-4,8. 
 
Acidifikaciju, ili povećanje kiselosti, najbolje je uraditi pre zasnivanja zasada borovnice.
 
A kako povećati kiselost zemljišta? Prenosimo savete Radmile Koprivice, dipl. inženjera poljoprivrede Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Povećanje kiselosti zemljišta

Borovnica je veoma zahtevna u pogledu zemljišnih uslova, pa je u određenim okolnostima potrebno popraviti ga kako bi zasnivanje voćnjaka bilo uspešno.
 
Veoma česta mera popravke fizičko-hemijskih osobina zemljišta je povećanje kiselosti jer za uspešnu proizvodnju borovnice optimalna pH vrednost se kreće u intervalu 4,2 -4,8.

Acidifikacija dodavanjem sumpora

Povećanje kiselosti zemljišta, odnosno snižavanje inicijalne pH vrednosti (acidifikacija) se postiže dodavanjem elementarnog sumpora u prahu.
 
Aplikacija elementarnog sumpora može se izvesti jednokratno sa većom količinom materijala (3.000–3.500 kg/ha), pri čemu se pH vrednost snižava za samo jedan indeksni poen.
 
Posebno sa jesenjom aplikacijom sumpora treba biti strpljiv, zato što reakcija acidifikacije tokom zime protiče sporo i snižavanje pH vrednosti bude samo nekoliko desetina jedinice, sve dok se zemljište ne zagreje.
 
Stoga je letnja aplikacija praćena bržim opadanjem pH vrednosti, posebno kada je u pitanju dvokratna primena elementarnog sumpora po 600 kg/ha u intervalu od tri meseca. Tada se može ostvariti sniženje pH vrednosti za 1,5 jedinica.
 
Bez obzira na način primene acidifikacija bi trebalo uraditi u godini pre sadnje. Najbolje je elementarni sumpor u zemljište dodati posle oranja i tanjiranja, a pre fine pripreme zemljišta.

Povećanje kiselosti zemljišta indirektno

Kiselost zemljišta se može povećati i indirektno meliorativnim đubrenjem sa upotrebom fiziološki kiselih đubriva mono amonijum sulfata (MOP) i kalijumsulfata, kao i primenom kompleksnih mineralnih đubriva  – NPK formulacije 13:5:26 + 30SO3 + 5CaO.
 
Foto: pixabay.com
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede