Jošta je stvorena u Max Plankt Institutu za oplemenjivanje bilja kao međuvrsni hibrid dobijen ukrštanjem crne ribizle (Ribes nigrum) i ogrozda (Ribes grossularia).
Plodovi su krupne, crne ovalne bobice smeštene na velikim grozdovima. Težine su oko 3 grama i odličnog ukusa. Po sadržaju C vitamina nadmašuju skoro svo ostalo voće. Imaju čvrstu pokožicu i pogodne su za zamrzavanje, spravljanje džemova, želea i sokova. Teško se odvajaju od peteljke pa nije lako izvodljiva mehanizovana berba.
Letorasti, koji dostignu visinu i do 1,5 metara, i grane nemaju bodlji kao ogrozd. Nije osetljiva prema mehaničkim povredama i ne mora se podvrgavati zaštitnim prskanjima. Rodnost hibrida je dosta velika, od 5,5-10 kg po žbunu. Hibrid je otporan prema najopasnijim parazitima ribizle i ogrozda, ali ne i prema vašima.
Jošta sa sjajnozelenim i zdravim listovima koji kasno otpadaju, krupnim cvetovima i privlačnim plodovima deluje dekorativno, pa se može uzgajati na okućnicama.
Autor: Tanja Živković
psss.rs