Претрага
Претрага

Obaviti jesenji tretman u voćnjacima kada opadne najmanje 70 odsto listova

Jesenji tretman koštičavog voća (breskva, nektarina, kajsija, šljiva, trešnja, višnja) preparatima na bazi bakra je veoma važna mera za smanjenje infektivnog potencijala patogena u narednoj...

Galenika

Jesenji tretman koštičavog voća (breskva, nektarina, kajsija, šljiva, trešnja, višnja) preparatima na bazi bakra je veoma važna mera za smanjenje infektivnog potencijala patogena u narednoj godini.

Koštičavo voće se u zavisnosti od biljne vrste, sortimenta, lokaliteta i do sada sprovođenih agrotehničkih mera, nalazi u fazi od početka opadanja lišća do 90 % lišća opalo.

U fazi kada opadne najmanje 70 % lisne mase Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja preporučuje primenu bakarnih preparata sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), bakterioznih oboljenja (Pseudomonas syringae) i dr.

jesenji tretman mumificirani plodovi jpg
Mumificirani plodovi, foto PIS

Preparati za jesenji tretman

Registrovani su sledeći preparati:

  • Bakar oksihlorid 50 (a.m.bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,75% (breskva, šljiva, višnja, kajsija, trešnja) ili
  • Cuproxat (a.m.bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35% (breskva, šljiva, višnja, trešnja) ili
  • Grifon (a.m. bakar-oksihlorid i bakar-hidroksid) u količini 4 l/ha (trešnja, šljiva, kajsija, nektarina, breskva) ili
  • Everest (a.m. bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8% (breskva)ili neki drugi registrovani preparat na bazi bakra.

Značajna mera u smanjenju infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti jeste i orezivanje i uklanjanje suvih i obolelih grana i sakupljanje i uništavanje mumificiranih plodova i opalog lišća, preporučuje PIS.

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno