Jesenji folijarni tretman zasada jabuke i preporuke

jesenji folijarni tretman

Jesenji folijarni tretman jabuke važan i zbog smanjenja potencijala proizrokovača biljnih bolesti za narednu sezonu

Nakon završene berbe, uz prisustvo nižih temperatura, jabuka ulazi u period zimskog mirovanja. Transpiracija i sprovođenje hranljivih materija i vode se usporava. Hranljivi elementi iz lista se povlače u rezervna tkiva biljke, skladište se i služe kao primarni izvor hrane na početku naredne vegetacije. Uporedo sa ovim aktivnostima, dolazi do lignifikacije mladara, tj. odrvenjavenje. Na taj način se jednogodišnje grane štite od niskih zimskih temperatura.

Različiti prouzrokovači biljnih bolesti takođe prelaze u prezimljujuće forme u kojima su spremni da se održe u zasadima tokom hladnog perioda, kada će se u proleće ponovo aktivirati i biće sposobne da izvrše primarne infekcije. Ove prezimljujuće forme se zadržavaju na lišću i stablu jabuke. Nakon svega navedenog, dolazi do opadanja lišća koje na zemlji podleže procesima razgradnje i predstavlja primarni izvor hrane za zemljište koje će biljka u jednom momentu moći ponovo da koristi za svoje potrebe.

jesenji folijarni tretman jabuke

Šta moramo da uradimo?

Osnova jesenjeg, folijarnog tretmana jabuke predstavlja snabdevanje jabuke sa svim važnim hranljivim elementima, kako bi se oni pre opadanja lišća usvojili i uskladištili u tkiva za magacioniranje a koji će se koristiti naredne proizvodne sezone. Takođe, potrebno je sprovesti mere zaštite jabuke i na taj način smanjiti potencijal proizrokovača biljnih bolesti za narednu sezonu.

Preporuka

Stručni tim Galenika Fitofarmacije preporučuje efikasnu i proverenu kombinaciju proizvoda koji su namenjeni za tretman jabuke nakon berbe. Preporuka je da se u narednom periodu aplicira tretman sa preparatima:

Bakarni oksihlorid-50
+
Foligal Feed Bor 150
+
Foligal Feed Cink 700

Ukoliko je zasad jabuke još uvek aktivan u smislu razvoja nove vegetacije, potrebno je preporučenom tretmanu dodati preparat na bazi aktivne materije etefon, koji predstavlja sintetički hormon starenja i kao takav, biljci daje signal da stane sa razvojem vegetacije i krene u sazrevanje i „zatvaranje“ pupoljaka kako bi se oni na vreme pripremili za zimsko mirovanje.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Preporučujemo: Određivanje momenta berbe jabuke pomoću nekoliko testova

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede